przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

RISOTTO KLASYCZNE

recipe time 40 min
recipe portion 5 porcji

300 g RYŻ ARBORIO

50 g BIAŁA CEBULA

100 ml OLIWA Z OLIWEK

80 ml BIAŁE WINO

900 ml BULION DROBIOWY

30 g PARMEZAN

15 g MASŁO

1 szczypta SÓL

1 szczypta PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Cebulę obrać i grubo pokroić. Umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym i miksować przez 10 sekund przy prędkości 11.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 11

czas: 10

Krok 2

Ostrze zastąpić mieszadłem, dodać oliwę z oliwek, a następnie na 7 minut uruchomić program Slow Cook P1 (bez zatyczki w pokrywie).

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 3

4 minuty przed końcem programu dodać ryż. Na 1 minutę przed końcem dodać białe wino.

Krok 4

Po zakończeniu programu dodać bulion, po czym na 20 minut uruchomić program Slow Cook P3 (bez zatyczki w pokrywie).

program: Wolne gotowanie - Risotto (P3)

Krok 5

Po zakończeniu programu dodać parmezan i masło, delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku. RADA: Risotto można udekorować według gustu, dodając ulubione warzywa, przyprawy, zioła itp.