Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, 2 łyżki śmietany (lub gęstego jogurtu) oraz szczyptę soli wrzucić do misy. Wyrobić ciasto.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 1
Krok 2
Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować, wyłożyć ciastem blachę na tartę, po nakłuwać widelcem, wsadzić na jeszcze 20-30 minut do lodówki. Podpiec w temperaturze 200°C przez 15 minut lub do lekkiego zrumienienia.
Krok 3
Wybrane warzywa, np. por, papryka, pieczarki, brokuły, brukselka, seler naciowy pokroić na kawałki i podsmażyć aż będą takie półmiękkie. Warzywa wrzucać w kolejności zaczynając od tych, które trzeba najdłużej podsmażać.
program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)
Krok 4
Roztrzepać jajka ze słodką śmietanką i 3 łyżkami kwaśnej śmietany lub jogurtu. Dodać podsmażone warzywa, fetę pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać na podpieczony spód, poukładać na wierzchu pomidorki przekrojone na połówki. Piec w temperaturze 200°C około pół godziny.
Krok 5
P.S. Na zdjęciach są pokazane 3 różne przykłady kiszu. Jeden głównie z porem i selerem naciowym, z większą ilością masy jajecznej w stosunku do warzyw, drugi z przewagą brokuła, trzeci z przewagą brukselek dobrze zrumienionych ;) P.S. 2 Mi najbardziej smakuje na zimno :)