Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Quiche z warzywami

recipe time 60 min
recipe portion 4 porcje
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

200 g MĄKA

100 g MASŁO

2+3 łyżka KWAŚNA ŚMIETANA

_ trochę SÓL, CZARNY PIEPRZ

ok 1 kg WYBRANE WARZYWA

200 ml ŚMIETANA 30%

1/2 opk. FETA

10 szt. POMIDORKI

1 łyżka OLIWA

4 szt. DUŻE JAJA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, 2 łyżki śmietany (lub gęstego jogurtu) oraz szczyptę soli wrzucić do misy. Wyrobić ciasto.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 1

Krok 2

Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować, wyłożyć ciastem blachę na tartę, po nakłuwać widelcem, wsadzić na jeszcze 20-30 minut do lodówki. Podpiec w temperaturze 200°C przez 15 minut lub do lekkiego zrumienienia.

Krok 3

Wybrane warzywa, np. por, papryka, pieczarki, brokuły, brukselka, seler naciowy pokroić na kawałki i podsmażyć aż będą takie półmiękkie. Warzywa wrzucać w kolejności zaczynając od tych, które trzeba najdłużej podsmażać.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 4

Roztrzepać jajka ze słodką śmietanką i 3 łyżkami kwaśnej śmietany lub jogurtu. Dodać podsmażone warzywa, fetę pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać na podpieczony spód, poukładać na wierzchu pomidorki przekrojone na połówki. Piec w temperaturze 200°C około pół godziny.

Krok 5

P.S. Na zdjęciach są pokazane 3 różne przykłady kiszu. Jeden głównie z porem i selerem naciowym, z większą ilością masy jajecznej w stosunku do warzyw, drugi z przewagą brokuła, trzeci z przewagą brukselek dobrze zrumienionych ;) P.S. 2 Mi najbardziej smakuje na zimno :)