Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Umyte ziemniaki i pora tniemy szatkownicą na prędkości 9 przez ok. minutę. Ziemniaki przekładamy na durszlak i pozwalamy im odciec. My w tym czasie przez 15 sekund na tarczy z drobną tarką trzemy parmezan na prędkości 9.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 9
czas: 1
Krok 2
Czosnek, rozmaryn siekamy i z wędzoną papryką mieszamy ze śmietaną. Masło rozpuszczamy, solimy i pieprzymy.
Krok 3
Masłem pokrywamy ziemniaki i układamy je warstwami w tortownicy, lub innym naczyniu do zapiekania. Każdą warstwę smarujemy śmietanką i posypujemy serem.
Krok 4
Tortownicę przykrywamy folią do pieczenia. Zapiekankę wstawiamy na 40 min do nagrzanego do 180°C piekarnika, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 40 min. Gotowe!