przepisy

PYSZNA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

recipe time 45 min
recipe portion 6 porcji
Będziesz
potrzebować
mieszadlo

1 kg ZIEMNIAKI

50 g MASŁO

1 szczypta SÓL

1 szczypta CZARNY PIEPRZ

1 szt. POR

200 g PARMEZAN

1 porcja rozmaryn

1 szczypta papryka wędzona

250 ml ŚMIETANA 36%


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Umyte ziemniaki i pora tniemy szatkownicą na prędkości 9 przez ok. minutę. Ziemniaki przekładamy na durszlak i pozwalamy im odciec. My w tym czasie przez 15 sekund na tarczy z drobną tarką trzemy parmezan na prędkości 9.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 9

czas: 1

Krok 2

Czosnek, rozmaryn siekamy i z wędzoną papryką mieszamy ze śmietaną. Masło rozpuszczamy, solimy i pieprzymy.

Krok 3

Masłem pokrywamy ziemniaki i układamy je warstwami w tortownicy, lub innym naczyniu do zapiekania. Każdą warstwę smarujemy śmietanką i posypujemy serem.

Krok 4

Tortownicę przykrywamy folią do pieczenia. Zapiekankę wstawiamy na 40 min do nagrzanego do 180°C piekarnika, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 40 min. Gotowe!