przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

PULPETY CIELĘCO-WIEPRZOWE

recipe time 40 min
recipe portion 7 porcji

100 g BUŁKA

100 ml MLEKO

70 g CEBULA

250 g ŁOPATKA CIELĘCA

250 g ŁOPATKA WIEPRZOWA

1 szt. ŻÓŁTKO

5 g OREGANO

30 g MĄKA

30 g MASŁO

100 ml BIALE WINO

200 ml BULION

100 ml GĘSTA KWAŚNA ŚMIETANA

1 szczypta SÓL

1 szczypta PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać, grubo posiekać, a mięso pokroić wkostkę. Wieprzowinę umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym i przez 20 sekund miksować przy prędkości 12. Przełożyć do innego naczynia. Do misy włożyć cebulę i cielęcinę. Miksować przez 20 sekund przy prędkości 12. Dodać zmieloną wieprzowinę, oregano, bułkę, sól i pieprz. Ponownie miksować przez 20 sekund przy prędkości 12. Zawartość przełożyć do innego naczynia. Do masy wmieszać żółtko. Uformować pulpety i odstawić do lodówki na 30 minut.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 60

Krok 2

Umyć misę i założyć trzepaczkę. Dodać mąkę, masło, białe wino i bulion, doprawić solą i pieprzem, a następnie miksować przez 30 sekund przy prędkości 7. Na 5 minut uruchomić program Sauce przy temperaturze 90°C i prędkości 4. Na dwie minuty przed końcem dodać śmietanę. Przez 20 sekund miksować przy prędkości 4

program: Sosy

Krok 3

Pulpety ugotować w dużej ilości bulionu. Podawać z sosem.