Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić drożdże, 180 ml wody i mleko. Podgrzewać przez 3 minuty przy prędkości 3 i temperaturze 35°C.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 35
prędkość: 3
czas: 3
Krok 2
Dodać mąkę, cukier, sól i masło pokrojone w kostkę. Założyć zatyczkę w pokrywie i uruchomić program Pastry P1.
program: Ciasta - Chleb (P1)
Krok 3
Gotowe ciasto uformować w długie wałki, ulepić z nich precle i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut, z dala od przeciągów.
Krok 4
Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Zagotować 1 l wody z sodą oczyszczoną. Po kolei zanurzać precle we wrzątku na 5 sekund. Posmarować precle żółtkiem i piec przez 15-20 minut. RADA: Precle można oprószyć sezamem i grubą solą.