przepisy

8 g SUSZONE DROŻDŻE

200 ml ODTŁUSZCZONE MLEKO

650 g MĄKA TYP 550

10 g CUKIER

5 g SÓL

60 g MIĘKKIE MASŁO

50 g SODA OCZYSZCZONA

1 szt. ŻÓŁTKO


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieścić drożdże, 180 ml wody i mleko. Podgrzewać przez 3 minuty przy prędkości 3 i temperaturze 35°C.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 35

prędkość: 3

czas: 3

Krok 2

Dodać mąkę, cukier, sól i masło pokrojone w kostkę. Założyć zatyczkę w pokrywie i uruchomić program Pastry P1.

program: Ciasta - Chleb (P1)

Krok 3

Gotowe ciasto uformować w długie wałki, ulepić z nich precle i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut, z dala od przeciągów.

Krok 4

Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Zagotować 1 l wody z sodą oczyszczoną. Po kolei zanurzać precle we wrzątku na 5 sekund. Posmarować precle żółtkiem i piec przez 15-20 minut. RADA: Precle można oprószyć sezamem i grubą solą.