Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Polędwiczki z suszonymi pomidorami w sosie porowo-musztardowym

recipe time 40 min
recipe portion 4 porcje
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

10 szt. SUSZONE POMIDORY

1 łyżeczka musztarda miodowa

0,5 łyżka MASŁO

2 łyżka OLIWA Z OLIWEK

100 ml ŚMIETANA 30%

125 ml WODA

3 szczypta SÓL, CZARNY PIEPRZ

3 szczypta MIELONA PAPRYKA

1 ząbek CZOSNEK

1 szt. POLĘDWICA WOŁOWA

1 szt. POR


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Z pora pozostawić białą i jasnozieloną część. Opłukać i grubo posiekać. Umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym. Dodać suszone pomidory i obrany czosnek, posolić. Zmiksować przez 30 sekund przy prędkości 12.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 0

Krok 2

Polędwiczkę opłukać i osuszyć. Odciąć błonę i pokroić ukośnie na ok. 1 cm plasterki. Ułożyć na desce i doprawić z obydwu stron solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać 0,5 łyżki masła i 0,5 łyżki oliwy. Układać polędwiczki i wstępnie delikatnie smażyć po 1 min z każdej strony. Odłożyć mięso na bok, zachować tłuszcz oraz soki z patelni.

Krok 3

Wymienić ostrze na mieszadło, zebrać kawałki pora ze ścianek naczynia. Dodać tłuszcz, soki z patelni i 1,5 łyżki oliwy z oliwek. Na 2,5 minuty uruchomić program Slow Cook P1. Po tym czasie dodać 0,5 szklanki wody i ponownie uruchomić program Slow Cook P1 na kolejne 2,5 minuty.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 4

Do podsmażonego pora dodać polędwiczki, śmietanę i musztardę. Uruchomić program Slow Cook P2 na 10 minut.

program: Wolne gotowanie - Duszenie (P2)

Krok 5

Podawać z zapiekanymi ziemniakami/kaszą kus-kus lub brązowym ryżem. RADA: dla bardziej wyrazistego smaku użyj suszonych pomidorów z paczki