Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Z pora pozostawić białą i jasnozieloną część. Opłukać i grubo posiekać. Umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym. Dodać suszone pomidory i obrany czosnek, posolić. Zmiksować przez 30 sekund przy prędkości 12.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 0
Krok 2
Polędwiczkę opłukać i osuszyć. Odciąć błonę i pokroić ukośnie na ok. 1 cm plasterki. Ułożyć na desce i doprawić z obydwu stron solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać 0,5 łyżki masła i 0,5 łyżki oliwy. Układać polędwiczki i wstępnie delikatnie smażyć po 1 min z każdej strony. Odłożyć mięso na bok, zachować tłuszcz oraz soki z patelni.
Krok 3
Wymienić ostrze na mieszadło, zebrać kawałki pora ze ścianek naczynia. Dodać tłuszcz, soki z patelni i 1,5 łyżki oliwy z oliwek. Na 2,5 minuty uruchomić program Slow Cook P1. Po tym czasie dodać 0,5 szklanki wody i ponownie uruchomić program Slow Cook P1 na kolejne 2,5 minuty.
program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)
Krok 4
Do podsmażonego pora dodać polędwiczki, śmietanę i musztardę. Uruchomić program Slow Cook P2 na 10 minut.
program: Wolne gotowanie - Duszenie (P2)
Krok 5
Podawać z zapiekanymi ziemniakami/kaszą kus-kus lub brązowym ryżem. RADA: dla bardziej wyrazistego smaku użyj suszonych pomidorów z paczki