przepisy

POLĘDWICA W SOSIE MUSZTARDOWYM

recipe time 140 min
recipe portion 3 porcje

450 g. polędwicy wieprzowej

4 szczypta sól i pieprz do przyprawienia mięsa

100 g. PIECZARKI

75 g. białego wermutu

100 g. MLEKO

1 szt. ZĄBEK CZOSNKU

60 g. cebuli, pokrojonej w ćwiartki

2 łyżka musztardy francuskiej, z całymi ziarnami gorczycy

2 łyżka ostrej musztardy

0,5 łyżka koncentratu bulionu drobiowego lub kostki rosołowej

2 łyżka śmietanki UHT, 18%

3 łyżeczka MĄKA PSZENNA

200 ml. WODA

10 g. NATKA PIETRUSZKI


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Polędwicę wieprzową, pokrój w 1 cm plastry. Pieczarki pokrój w 1 cm plastry. Plastry polędwicy oprósz solą i pieprzem, odstaw na min. 1 godz. w chłodne miejsce.

Krok 2

W koszyczku ułóż na przemian plastry polędwicy i pieczarek (ważne, aby kawałki mięsa były oddzielone plastrami pieczarek.

Krok 3

Do misy z mieszadłem wlej wodę, wermut, mleko, dodaj cebulę, czosnek, musztardę francuską, musztardę ostrą i bulion. Włóż koszyczek z mięsem do misy. Program Wolne gotowanie P2 czas 40 min , temp 100 C obroty 1 Gdyby mięso było twarde wyłóż czas gotowania.

Krok 4

Koszyczek z mięsem i pieczarkami wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce.

Krok 5

Do misy wlej śmietankę i dodaj mąkę. czas 3min, temp 80'C obr4. Gdyby sos był za gęsty dodaj ciepłej wody i zamieszaj. Gdyby sos był za rzadki dodaj mąki i powtórz krok 5 .

Krok 6

Mięso przełóż na talerz, polej sosem i przybierz natką pietruszki. Podawaj na ciepło.