Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny oraz ziołami, przyprawić solą i pieprzem wg własnego uznania. Do chwili podania chłodzić w lodówce.
Krok 2
Kolendrę umyć, otrząsnąć z wody, włożyć do mini misy i rozdrabniać Obroty 10, czas 20s, przełożyć do innego naczynia.
Krok 3
Cukinię umyć, osuszyć i oczyścić. Przepołowić wzdłuż, łyżeczką usunąć nasiona. Do misy założyć ostrze szatkownicy C i zetrzeć cukinię. Obroty 10,
Krok 4
Cukinię przełożyć na sitko, dodać 2 szczypty soli, odstawić na kilka minut, żeby puściło sok.
Krok 5
W tym samym czasie zetrzeć marchewkę w urządzeniu. Obroty 10,
Krok 6
Z misy wyjąć szatkownicę i założyć nóż do ciasta, marchewkę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno misy.
Krok 7
Cukinię mocno wycisnąć na sitku, razem z jajkami, mąką i kolendrą dodać do rozdrobnionej marchwi. Obroty 5, czas 30,
Krok 8
Przyprawić ½ łyżeczki soli i szczyptą pieprzu. Obroty 5, czas 10,
Krok 9
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Z masy warzywnej smażyć chrupiące placuszki (z obu stron na złotobrązowo). W razie potrzeby do smażenia dodać więcej oliwy. Placuszki podać z dipem jogurtowym.