Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Placuszki cukiniowo-marchwiowe z dipem jogurtowym

recipe time 30 min
recipe portion 4 porcje
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

200 g. jogurtu naturalnego

1 łyżeczka SOKU Z CYTRYNY

2 łyżeczka Mieszanka ziół dalmatyńskich

400 g. CUKINIA

300 g. MARCHEWKA

2 szt. JAJKA

60 g. MĄKA TYP 450

100 ml. OLEJ DO SMAŻENIA

2 łyżeczka SÓL, CZARNY PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny oraz ziołami, przyprawić solą i pieprzem wg własnego uznania. Do chwili podania chłodzić w lodówce.

Krok 2

Kolendrę umyć, otrząsnąć z wody, włożyć do mini misy i rozdrabniać Obroty 10, czas 20s, przełożyć do innego naczynia.

Krok 3

Cukinię umyć, osuszyć i oczyścić. Przepołowić wzdłuż, łyżeczką usunąć nasiona. Do misy założyć ostrze szatkownicy C i zetrzeć cukinię. Obroty 10,

Krok 4

Cukinię przełożyć na sitko, dodać 2 szczypty soli, odstawić na kilka minut, żeby puściło sok.

Krok 5

W tym samym czasie zetrzeć marchewkę w urządzeniu. Obroty 10,

Krok 6

Z misy wyjąć szatkownicę i założyć nóż do ciasta, marchewkę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno misy.

Krok 7

Cukinię mocno wycisnąć na sitku, razem z jajkami, mąką i kolendrą dodać do rozdrobnionej marchwi. Obroty 5, czas 30,

Krok 8

Przyprawić ½ łyżeczki soli i szczyptą pieprzu. Obroty 5, czas 10,

Krok 9

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Z masy warzywnej smażyć chrupiące placuszki (z obu stron na złotobrązowo). W razie potrzeby do smażenia dodać więcej oliwy. Placuszki podać z dipem jogurtowym.