Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obieramy.
Krok 2
Na misę zakładamy tarkę z małymi oczkami. Ziemniaki i cebulę ścieramy na prędkości 10 (zajmie to ok. minuty).
Krok 3
Ściągamy pokrywę, ziemniaki przesuwamy na jedną stronę, a misę odstawiamy na 10-15 minut w pochyłej pozycji, żeby woda z ziemniaków się oddzieliła. Wodę odlewamy (dobrze jest jeszcze dodatkowo ścisnąć ziemniaki, żeby odlać jak najwięcej soku). Dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz mielony. Dokładnie mieszamy.
Krok 4
Na patelnię wlewamy sporo oleju i dobrze rozgrzewamy. Kładziemy małe porcje (niecałą łyżkę), formujemy płaskie placki i smażymy, aż zezłocą się z obu stron. Podajemy np. ze śmietaną.