Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Szpinak myję i osuszam. W misie z ostrzem tnącym umieszczam liście szpinaku, maślankę, jajko oraz olej. Nakładam dodatkowo koszyk do gotowania na parze, aby zmniejszyć tym samym pojemność misy. Miksuję na prędkości 12 przez 30 sekund.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 0
Krok 2
Szpinak powinien być dobrze rozdrobniony, a masa intensywnie zielona. Kolejno dodaję przesianą mąką, proszek do pieczenia, syrop klonowy oraz szczyptę soli. Całość ponownie miksuję na prędkości 12 przez 15 sekund i pozostawiam na 5 minut, aby masa lekko zgęstniała.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 15
Krok 3
Rozgrzaną patelnię smaruję natłuszczonym pędzelkiem, wykładam po 2 łyżki ciasta w odstępach. Placuszki smażę z obydwu stron, aż się zrumienią. Przed każdą kolejną porcją ciasta należy ponownie natłuścić patelnię. Placuszki serwuję ze świeżymi owocami polane syropem klonowym albo przyprószone cukrem pudrem