przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Placki ze świeżym szpinakiem

recipe time 5 min
recipe portion 12 porcji

1 szt. JAJKO

1 łyżka OLEJ

2 łyżka syrop z agawy

1, 5 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

szczypta szczypta SÓL

250 ml Maślanka

100 g ŚWIEŻY SZPINAK

200 g MĄKA PSZENNA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Szpinak myję i osuszam. W misie z ostrzem tnącym umieszczam liście szpinaku, maślankę, jajko oraz olej. Nakładam dodatkowo koszyk do gotowania na parze, aby zmniejszyć tym samym pojemność misy. Miksuję na prędkości 12 przez 30 sekund.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 0

Krok 2

Szpinak powinien być dobrze rozdrobniony, a masa intensywnie zielona. Kolejno dodaję przesianą mąką, proszek do pieczenia, syrop klonowy oraz szczyptę soli. Całość ponownie miksuję na prędkości 12 przez 15 sekund i pozostawiam na 5 minut, aby masa lekko zgęstniała.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 15

Krok 3

Rozgrzaną patelnię smaruję natłuszczonym pędzelkiem, wykładam po 2 łyżki ciasta w odstępach. Placuszki smażę z obydwu stron, aż się zrumienią. Przed każdą kolejną porcją ciasta należy ponownie natłuścić patelnię. Placuszki serwuję ze świeżymi owocami polane syropem klonowym albo przyprószone cukrem pudrem