Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Cukinię umyj, osusz, pozbaw końcówek i przekrój wzdłuż na pół. W misie urządzenia zamontuj trzpień do szatkownicy i załóż ostrze C (duże oczka). Zetrzyj cukinię wraz ze skórką, przełóż na sitko o drobnych oczkach i pozostaw na 10 minut, aby puściła sok. Dodatkowo odciśnij go jeszcze łyżką.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 1
Krok 2
Misę umyj i osusz, załóż ostrze tnące ultra blade, dodaj ząbki czosnku i posiekaj je na drobne kawałki wybierając ob. 12/czas 10 sekund.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 1
Krok 3
Ostrze tnące zamień na mieszadło do czosnku dodaj odciśniętą cukinię, posiekane zioła, jajko, przyprawy do smaku, pokruszony ser feta oraz mąkę. Całość wymieszaj na jednolitą masę ob. 8/czas 15 sekund. Następnie zbierz składniki ze ścianek na dno naczynia i ponownie wymieszaj ustawiając ob. 8/czas 15 sekund. Masa powinna być dobrze wymieszana i gęsta. Jeżeli jest potrzeba dodaj jeszcze trochę mąki. Na gorącą patelnię z niewielką ilością tłuszczu nakładaj porcje ciasta (1 łyżka - 1 placek). Smaż na złoto, po kilka minut z obu stron, na niewielkim ogniu. Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Placki z cukinii serwuj z ulubionymi sosami. Smacznego :)
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 0
prędkość: 8
czas: 1