Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj.
Krok 2
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło włóż do misy z założonym ostrzem do wyrabiania i wyrabiaj przy prędkości 8 przez 1 minutę.
program: manualny
temperatura: 0
prędkość: 8
czas: 1
Krok 3
Dodaj jajka, śmietanę i wyrabiaj dalej przy prędkości 6 przez 30 sekund, aż powstanie jednolita masa.
program: manualny
temperatura: 0
prędkość: 6
czas: 0
Krok 4
Przełóż ciasto z misy na stolnicę podsypaną mąką, uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Okrągłą lub kwadratową formę o średnicy 20-25 cm wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Ciastem wylep dno formy, po czym jeszcze raz posyp je bułką.
Krok 6
Na cieście ułóż śliwki przekrojoną częścią do góry, wciskając je lekko w ciasto. Posyp śliwki cukrem waniliowym i cynamonem.
Krok 7
Piecz ciasto około 40 minut. Pokrój po wystudzeniu.