Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieść letnią wodę i suszone drożdże. Uruchom program Pastry P1. Po 30 sekundach dodaj mąkę, sól, cukier oraz oliwę z oliwek. Kontynuuj program i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut.
program: Ciasta - Chleb (P1)
Krok 2
W czasie kiedy ciasto na pizzę wyrasta przygotuj sos pomidorowy. Na patelnię dodaj oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz oregano. Składniki podgrzej na niewielkim ogniu i przesmaż przez chwilę, aż zacznie unosić się przyjemny aromat. Następnie dodaj passatę pomidorową, sól, pieprz i cukier do smaku. Sos doprowadź do zagotowania i gotuj przez 10 minut, aż odparuje nadmiar wody, a sos będzie gęsty. Pozostaw go do ostygnięcia. Szynkę pokrój w plasterki, pieczarki oczyść i pokrój w talarki, a cebulę posiekaj w piórka. Mozzarellę pokrój w kostkę albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Szparagi oczyść, pozbaw zdrewniałych końcówek i sparz we wrzątku przez 1 minutę, następnie przelej zimną wodą i osusz.
Krok 3
Po zakończeniu programu wyrośnięte ciasto przełóż na silikonową matę lub blat podsypany lekko mąką. Ciasto chwilę powyrabiaj. Blaszkę do pizzy posmaruj oliwą, dno wyłóż równomiernie ciastem. Rozprowadź warstwę sosu pomidorowego, następnie zacznij układać dodatki. Na spód szynka, pieczarki i cebula. Na wierzch ułóż szparagi, całość posyp mozzarellą. Pizzę skrop niewielką ilością oliwy z oliwek. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C i piecz pizzę przez ok. 15 minut. Podawaj z ulubionymi sosami.
program: Ciasta - Chleb (P1)