Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Na małych oczka zetrzyj skórkę z pomarańczy, po czym wyciśnij z niej sok tak by wyszło 1/2 szklanki. Jeżeli to konieczne dopełnij do tej objętości wodą.
Krok 2
W celu przygotowania sosu umieść wszystkie składniki sosu w misce wyposażonej w mieszadło, włącz program P2 slow cook na 10 minut. Zaglądaj od czasu do czasu i jeżeli konsystencja sosu będzie odpowiednia wyłącz go wcześniej. Na koniec dopraw do smaku i gotowe.
program: Ciasta - Ciasto drożdżowe (P2)
Krok 3
W międzyczasie przygotuj kaczkę. Włącz piekarnik i ustaw go na 220°C i natnij skórę piersi w kratkę, aby szybciej wytopić tłuszcz. Natrzyj piersi z każdej strony przyprawą pięć smaków, solą i pieprzem. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku (polecam!), w przepisach takich jak ten jest to bardzo wygodne rozwiązanie.
Krok 4
Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw je na deskę do krojenia na minimum 5 minut aby “odpoczęło”. Włóż kaczkę wraz z sosem na 2 duże talerze, polej sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami.