przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Piersi kacze w sosie rabarbarowo-pomarańczowym

recipe time 30 min
recipe portion 4 porcje

4 szt. piersi kaczki bez kości i ze skórą

1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków

1 szczypta sól i pieprz

1 szt. duża pomarańcza

5 szt. łodyg rabarbaru, pokrojone na 1 cm kawałki

1 szczypta brązowy cukier, sól i pieprz do smaku

1 szt. szczypta cynamonu


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Na małych oczka zetrzyj skórkę z pomarańczy, po czym wyciśnij z niej sok tak by wyszło 1/2 szklanki. Jeżeli to konieczne dopełnij do tej objętości wodą.

Krok 2

W celu przygotowania sosu umieść wszystkie składniki sosu w misce wyposażonej w mieszadło, włącz program P2 slow cook na 10 minut. Zaglądaj od czasu do czasu i jeżeli konsystencja sosu będzie odpowiednia wyłącz go wcześniej. Na koniec dopraw do smaku i gotowe.

program: Ciasta - Ciasto drożdżowe (P2)

Krok 3

W międzyczasie przygotuj kaczkę. Włącz piekarnik i ustaw go na 220°C i natnij skórę piersi w kratkę, aby szybciej wytopić tłuszcz. Natrzyj piersi z każdej strony przyprawą pięć smaków, solą i pieprzem. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku (polecam!), w przepisach takich jak ten jest to bardzo wygodne rozwiązanie.

Krok 4

Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw je na deskę do krojenia na minimum 5 minut aby “odpoczęło”. Włóż kaczkę wraz z sosem na 2 duże talerze, polej sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami.