Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
W misie umieścić mąkę, masło i zalać wrzącą wodą. Wymieszać do połączenia składników. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa bedzie zimna dodać dwa żółtka i sok z buraka i wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Mozna opcjonalnie dodać ziarenka z jednej laski wanilii.
program: Ciasta (P3)
Krok 2
Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Pokroić w drobną kosteczkę i posypać mąką ziemniaczaną. Dodać posiekane listki świeżej mięty. Delikatnie wymieszać.
Krok 3
Ciasto rozwałkować na cieniutki placek, wykrajać koła o średnicy Ok 8 cm. Nadziewać truskawkowym farszem i dokładnie zlepiać, formując kształtne pierogi. Gotować w osolonej wodzie Ok 5 minut. Podawać z ubitą śmietanką kremówką i cukrem pudrem.