przepisy

Pierogi z truskawkamii

recipe time 60 min
recipe portion 4 porcje

500 g MĄKA PSZENNA

250 ml GORĄCA WODA

50 g MASŁO

2 szt. ŻÓŁTKO JAJA

30 ml ŚWIEŻO WYCIŚNIĘTY SOK Z BURAKA

500 g TRUSKAWKI

2 czubata łyżeczka MĄKA ZIEMNIACZANA

2 gałązka MIĘTA

250 ml ŚMIETANA KREMÓWKA 36%

2 czubata łyżka CUKIER PUDER


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

W misie umieścić mąkę, masło i zalać wrzącą wodą. Wymieszać do połączenia składników. Odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa bedzie zimna dodać dwa żółtka i sok z buraka i wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Mozna opcjonalnie dodać ziarenka z jednej laski wanilii.

program: Ciasta (P3)

Krok 2

Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Pokroić w drobną kosteczkę i posypać mąką ziemniaczaną. Dodać posiekane listki świeżej mięty. Delikatnie wymieszać.

Krok 3

Ciasto rozwałkować na cieniutki placek, wykrajać koła o średnicy Ok 8 cm. Nadziewać truskawkowym farszem i dokładnie zlepiać, formując kształtne pierogi. Gotować w osolonej wodzie Ok 5 minut. Podawać z ubitą śmietanką kremówką i cukrem pudrem.