przepisy

Pierogi z kurkami i tymiankiem

recipe time 45 min
recipe portion 2 porcje

500 g MĄKA PSZENNA

250 ml CIEPŁA WODA

70 ml OLEJ RZEPAKOWY

500 g KURKI

2 szt. MAŁA CEBULA

1 ząbek CZOSNEK

2 łyżka MASŁO

3-4 gałązka TYMIANEK świeży

3-4 szczypyta SÓL, CZARNY PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Farsz: Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na maśle z drobno posiekaną cebulką i czosnkiem. W trakcie dodajemy posiekany tymianek, sól oraz pieprz do smaku. Gotowy farsz studzimy.

Krok 2

ciasto: wszystkie składniki umieszczamy w misie Tefal Companion z ostrzem do wyrabiania. Ustawiamy prędkość 7 i czas 2,5 minuty. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy by odpoczęło.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 2

Krok 3

Ciasto wałkujemy na cienki arkusz, wycinamy koła i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty, podajemy z odrobiną masła, świeżym tymiankiem i sporą ilością pieprzu.