Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Wszystkie składniki umieszczamy w misie Companiona z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy program puls na ok 2½ minuty. Gotowe ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, krótko zagniatamy tylko w kulę i pozostawiamy pod szklaną miską min. 30 minut. Pamiętajmy, by pod ciastem dość dobrze podsypać mąką, by nie przykleiło się do blatu.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 2
Krok 2
W tym czasie do misy zakładamy ostrze ultra blade, wrzucamy kawałki boczku (bez skóry i chrząstek),obrany czosnek i ćwiartki obranej cebuli. Zakładamy koszyk, by zmniejszyć powierzchnię pracy i siekamy składniki przez 30 sekund na prędkości 10. Wyciągamy nóż ultra blade, posiekane składniki przekładamy na patelnię i smażymy na połowie tłuszczu.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 0
Krok 3
W misie zakładamy tarczę szatkownicy „H”. Kapustę obieramy z liści, wycinamy trzon i kroimy na mniejsze kawałki. Szatkujemy na obrotach 12. Przekładamy stopniowo na patelnię, dodajemy pozostały tłuszcz, odrobinę soli i ciągle mieszając smażymy aż całkowicie zmięknie i zeszkli się. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Przygotowane ciasto wałkujemy dość cienko- ok 3mm. Wykrawamy szklanką lub nożem dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok 1½ minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy omastą, by się nie skleiły. Podajemy na ciepło od razu, lub odsmażone na złoty kolor.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 1