przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

80 g MASŁO

4 łyżka MIÓD

120 g CUKIER

400 g MĄKA TYP 450

1 łyżeczka SODA OCZYSZCZONA

1 szt. JAJKO

2 łyżka przyprawa do piernka


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Umieść masło, miód i cukier w misie z założonym ostrzem do wyrabiania (do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników)

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 50

prędkość: 2

czas: 10

Krok 2

Dodaj pozostałe składniki. Uruchom urządzenie na 8 minut przy prędkości 3 w celu wymieszania i wyrobienia ciasta

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 3

czas: 8

Krok 3

Wyjmij ciasto z misy na posypaną mąką stolnicę. Podziel ciasto na 6 mniejszych kul, każdą z nich rozwałkuj na grubość około 2 mm i za pomocą foremek powycinaj pierniczki.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu). Wycięte pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 0,5 cm odstępy. Piecz 6-8 min, nie pozwalając na zbytnie zrumienienie ciasteczek (będą gorzkie). Po upieczeniu ostudź pierniczki na kratce. Przechowuj w szczelnym pojemniku lub na choince. Smacznego:)