przepisy

1 kg UDKO Z KURCZAKA

6 łyżka KETCHUP PIKANTNY

2 łyżka OLEJ RZEPAKOWY

2 łyżka PŁYNNY MIÓD

1 łyżeczka MIELONA PAPRYKA

1 łyżeczka SÓL

1 łyżeczka ZIOŁA PROWANSALSKIE

1/2 łyżeczka CZARNY PIEPRZ

1 ząbek CZOSNEK

1 szt. CEBULA

1/2 łyżeczka TYMIANEK


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Mięso myję i osuszam. (Można wybrać pałki z kurczaka albo podudzia).

Krok 2

W misie urządzenia umieszczam mieszadło i dodaję ketchup (łagodny lub pikantny-według uznania), czosnek przeciśnięty przez praskę, olej, płynny miód oraz wszystkie przyprawy. Marynatę mieszam przez 1 minutę przy prędkości 5 aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 1

Krok 3

Z misy urządzenia wyjmuję mieszadło i do marynaty dodaję pałki kurczaka. Za pomocą czystej dłoni mieszam mięso z marynatą.

Krok 4

Naczynie żaroodporne przecieram ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem. Układam zamarynowane mięso i polewam je pozostałą marynatą. Cebulę kroję w piórka i utykam między pałkami kurczaka, podczas pieczenia zmięknie i odda swój aromat. Całość piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 60 minut, do miękkości. W między czasie warto pałki kilka razy obrócić i polać sosem z dna naczynia. Pałki z kurczaka piekłam pod przykryciem przez ok. 50 minut, a później dopiekałam już bez przykrycia przy funkcji grilla, aż do zrumienienia. Podaję na ciepło z ulubionymi dodatkami i domową surówką.