Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Mięso myję i osuszam. (Można wybrać pałki z kurczaka albo podudzia).
Krok 2
W misie urządzenia umieszczam mieszadło i dodaję ketchup (łagodny lub pikantny-według uznania), czosnek przeciśnięty przez praskę, olej, płynny miód oraz wszystkie przyprawy. Marynatę mieszam przez 1 minutę przy prędkości 5 aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 0
prędkość: 5
czas: 1
Krok 3
Z misy urządzenia wyjmuję mieszadło i do marynaty dodaję pałki kurczaka. Za pomocą czystej dłoni mieszam mięso z marynatą.
Krok 4
Naczynie żaroodporne przecieram ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem. Układam zamarynowane mięso i polewam je pozostałą marynatą. Cebulę kroję w piórka i utykam między pałkami kurczaka, podczas pieczenia zmięknie i odda swój aromat. Całość piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 60 minut, do miękkości. W między czasie warto pałki kilka razy obrócić i polać sosem z dna naczynia. Pałki z kurczaka piekłam pod przykryciem przez ok. 50 minut, a później dopiekałam już bez przykrycia przy funkcji grilla, aż do zrumienienia. Podaję na ciepło z ulubionymi dodatkami i domową surówką.