Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Farsz: 500 g pieczarek oczyszczonych i pokrojonych w plasterki, 300 g kiszonej kapusty, 2 cebule pokrojona w kostkę , 1 łyżeczka kminku , 1 ziele angielskie, 1 listek laurowy, 3 łyżki masła klarowanego, Sól i pieprz, Vegeta,
Krok 2
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna opłukaj ją w zimnej wodzie.
Krok 3
Do misy ( nie zakładamy żadnego noża ) dodaj kapustę i 500 ml wody, szczyptę soli, dodać ziele, listek, kminek . Ustaw program wolne gotowanie P 2 , temp 100 , czas 10 min
Krok 4
Następnie ustaw wolne gotowanie P 2 , czas 40 min Przecedź kapistę na sitku. Jak przestygnie wyjmij liść laurowy i ziele angielskie.
Krok 5
Do misy z mieszadłem dodaj masło klarowane, cebulę pokrojoną w kostkę, ustaw program wolne gotowanie P1 czas 10 min ,
Krok 6
teraz dodaj pieczarki , wolne gotowanie P2, czas 30 min ( na 10 min przed końcem dodaj trochę soli lub domowej Vegety) ,
Krok 7
zmień mieszadło na nóż ultrablade dodaj do pieczarek kapustę Obroty 12, czas 30 s Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż farsz do miski i umyj misę.
Krok 8
Ciasto: 400g mąki orkiszowej typu 2000 200ml ciepłej wody płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju
Krok 9
Do misy z nożem do ciasta dodaj mąkę, sól i olej. Obroty 6
Krok 10
Następnie cały czas mieszając dolewamy ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy ok 2-3 min. Potem zostawiamy w misie na 30 min z korkiem w pokrywie.
Krok 11
Ciasto podziel na 3 części i kolejno rozwałkuj cienki placek (około 2 mm), podsypując stolnicę i wałek mąką., resztę trzymaj pod przykryciem
Krok 12
Małą szklaneczką o średnicy 4,5 cm wycinać kółka, na środek nakładać po 1/3 łyżeczki farszu. Krążek złożyć na pół z nadzieniem w środku. Zlepić brzegi, następnie połączyć dwa. Gotowe uszka układamy na stolnicy lub blacie oprószonych mąką. Jeśli będą czekały dłużej niż 10 minut na ugotowanie, przykryć je ściereczką. Zagotować osoloną wodę, wkładać partiami uszka, gotować na umiarkowanym ogniu przez około 2 minuty. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach lub tacy zachowując odstępy.