przepisy

Pełnoziarnista tarta ze szpinakiem, pomidorami i serem feta

recipe time 60 min
recipe portion 4 porcje

220 g MĄKA ORKISZOWA

3 szt. JAJA

70 g MASŁO

1 szczypyta SÓL

100 g ŚWIEŻY SZPINAK

100 g SER FETA

2 szt. ZĄBEK CZOSNKU

2 szt. POMIDORY

100 ml ŚMIETANA 30%

1 łyżeczka suszonego oregano

1 szczypyta GAŁKA MUSZKATOŁOWA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do misy CC z założonym ostrzem do wyrabiania dodaj mąkę, sól, schłodzone masło oraz jajko. Wyrabiaj przez 30 sekund przy prędkości 8, następnie przez 15 sekund przy prędkości 12, aż do uformowania się kuli z ciasta. Masę przełóż do woreczka i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej masło i przesmaż czosnek przeciśnięty przez praskę (uważaj, aby się nie przypalił). Następnie dodaj umyty i osuszony szpinak oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Szpinak wraz z czosnkiem duś przez kilka minut, często mieszając, aż straci swoją objętość i odparuje nadmiar wody.

Krok 3

Ciasto na tartę wyciągnij z lodówki i cienko rozwałkuj, wyłóż nim formę. Pamiętaj, aby ciastem oblepić także boki formy. Spód do tarty ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut. Po upieczeniu pozostaw go do lekkiego przestygnięcia, następnie wyłóż równomiernie warstwę szpinaku z czosnkiem i pokruszony ser feta. Całość przyprósz suszonym oregano i polej śmietanką wymieszaną z roztrzepanymi jajkami. Na wierzch tarty ułóż plastry pomidora, możesz wykorzystać także pomidorki koktajlowe. Całość ponownie wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekaj przez ok. 30 minut. Po upieczeniu pozostaw tartę do lekkiego przestygnięcia, następnie krój ostrym nożem i serwuj z ulubionymi sosami oraz sałatką. Doskonale smakuje również sama na ciepło, jak i na zimno. Smacznego :)