przepisy

PASZTET Z KURCZAKA Z PORTO

recipe time 25 min
recipe portion 6 porcji

300 g WĄTRÓBKA Z KURCZAKA

50 g SZALOTKA

160 g MIĘKKIE MASŁO

50 ml PORTO

100 ml GĘSTA KWAŚNA ŚMIETANA TYPU „CRĚME FRAÎCHE”

1 szczypta SÓL, CZARNY PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Szalotki obrać i umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym. Miksować przez 10 sekund przy prędkości 12.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 0.1

Krok 2

Zamienić ostrze na mieszadło. Dodać 20 g masła, porto i wątróbkę. Uruchomić program Slow Cook P1 na 12 minut.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 3

Gdy program się skończy, odsączyć wątróbkę i opłukać misę w zimnej wodzie.

Krok 4

Zastąpić mieszadło ostrzem tnącym, dodać wątróbkę, pozostałe masło oraz śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, a następnie miksować przez 30 sekund przy prędkości 12. Korzystając ze szpatułki, zebrać masę ze ścianek misy. Znowu miksować przez 10 sekund (dla uzyskania bardzo gładkiej konsystencji, zmiksować jeszcze raz).

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 0.4

Krok 5

Przełożyć masę do formy na pasztet i włożyć do lodówki na min. 2 godziny przed podaniem.