Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Kruszonka: Składniki umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Bułki tartej dozujemy w trakcie wyrabiania- ciasto ma mieć zwartą konsystencję i bez problemu powinno dać się zbić w kulkę. Zakładamy koszyczek i uruchamiamy PULS na ok 1 minutę. Kruszonkę owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 1
Krok 2
Pasztet: Do misy, w której robiliśmy kruszonkę przekładamy pokrojone w mniejsze kawałki cebulę, czosnek, słoninę oraz boczek. Nóż pozostaje bez zmian- do wyrabiania. Uruchamiamy PULS na ok 2 minuty. Po tym czasie stopniowo dodajemy obrane mięso drobiowe oraz jajka i przyprawy korzystając z ustawień manualnych- prędkość 11 aż do uzyskania gładkiej masy- ok. 2 minuty. Gotowy pasztet przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch smarujemy olejem i posypujemy startą kruszonką. Pasztet przekładamy do większej formy, nalewamy ok 1 cm wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C do zrumienienia- ok 1 godzina. Upieczony studzimy, dzięki czemu będzie się dużo lepiej kroił.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 11
czas: 4