przepisy

Pasztet z kruszonką

recipe time 70 min
recipe portion 6 porcji

1 kg GOTOWANE MIĘSO (NP. RESZTKI Z PIECZENI)

200 g słonina

200 g WĘDZONEGO BOCZKU

1 szt. CEBULA

2 ząbek ZĄBKI CZOSNKU

1 szczypyta GAŁKA MUSZKATOŁOWA

1 szczypyta MIELONY KMIN RZYMSKI

2 szt. JAJKA

1 łyżeczka SÓL

0,5 łyżeczka CZARNY PIEPRZ

20 g MASŁO

2 łyżka MĄKA PSZENNA

3 łyżka ORZECHY WŁOSKIE

3 łyżka BUŁKA TARTA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Kruszonka: Składniki umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Bułki tartej dozujemy w trakcie wyrabiania- ciasto ma mieć zwartą konsystencję i bez problemu powinno dać się zbić w kulkę. Zakładamy koszyczek i uruchamiamy PULS na ok 1 minutę. Kruszonkę owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 1

Krok 2

Pasztet: Do misy, w której robiliśmy kruszonkę przekładamy pokrojone w mniejsze kawałki cebulę, czosnek, słoninę oraz boczek. Nóż pozostaje bez zmian- do wyrabiania. Uruchamiamy PULS na ok 2 minuty. Po tym czasie stopniowo dodajemy obrane mięso drobiowe oraz jajka i przyprawy korzystając z ustawień manualnych- prędkość 11 aż do uzyskania gładkiej masy- ok. 2 minuty. Gotowy pasztet przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch smarujemy olejem i posypujemy startą kruszonką. Pasztet przekładamy do większej formy, nalewamy ok 1 cm wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C do zrumienienia- ok 1 godzina. Upieczony studzimy, dzięki czemu będzie się dużo lepiej kroił.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 11

czas: 4