przepisy

Pasztet z jajkiem

recipe time 75 min
recipe portion 10 porcji

6 szt. MIĘSO Z UDEK KURCZAKA BEZ KOŚCI POKROJONE W KOSTKĘ

2 szt. JAJKA

1 szt. CEBULA

3 ząbek CZOSNEK

1 łyżka MUSZTARDA CHRZANOWA

1 pęczek SZCZYPIOREK

50 g MASŁO

6 szt. Jajka na twardo

3 szczypyta SÓL, CZARNY PIEPRZ

1 łyżka TŁUSZCZ DO WYSMAROWANIA FORMY

2 łyżka BUŁKA TARTA DO FORMY


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Cebule oraz czosnek przekładamy do misy TC z założonym ostrzem ultra blade. Zakładamy koszyczek i siekamy na obrotach 12 przez 10 sekund, po czym zbieramy łopatką ze ścianek misy i raz jeszcze włączamy na 10 sekund.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 1

Krok 2

Zmieniamy ostrze na mieszadło, dodajemy masło i ustawiamy prędkość 2, temp. 130⁰C i czas 3 minuty.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 130

prędkość: 2

czas: 3

Krok 3

Ponownie zakładamy ostrze ultra blade, dodajemy obrane z kości, błonek i żyłek mięso z gotowanego kurczaka, pęczek szczypiorku (przekrojony na 3-4 części), jajka i musztardę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Uruchamiamy na prędkości 11 na 2 minuty. Powinniśmy w tym czasie uzyskać gładką masę, jeśli uważamy że są jeszcze większe kawałki, to zwiększamy program do 12 na dosłownie 15 sekund. Foremkę obficie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy połowę masy, układamy poziomo obok siebie ugotowane (i obrane ;)!) jajka na twardo, lekko dociskamy i uzupełniamy pozostałą masą mięsną. Wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez 40 minut, po tym czasie delikatnie pasztet przekładamy z foremki na dużą (piekarnikową) brytfannę i dopiekamy jeszcze 20 minut. Tak przygotowany pasztet smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 11

czas: 2