Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Cebule oraz czosnek przekładamy do misy TC z założonym ostrzem ultra blade. Zakładamy koszyczek i siekamy na obrotach 12 przez 10 sekund, po czym zbieramy łopatką ze ścianek misy i raz jeszcze włączamy na 10 sekund.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 1
Krok 2
Zmieniamy ostrze na mieszadło, dodajemy masło i ustawiamy prędkość 2, temp. 130⁰C i czas 3 minuty.
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 130
prędkość: 2
czas: 3
Krok 3
Ponownie zakładamy ostrze ultra blade, dodajemy obrane z kości, błonek i żyłek mięso z gotowanego kurczaka, pęczek szczypiorku (przekrojony na 3-4 części), jajka i musztardę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Uruchamiamy na prędkości 11 na 2 minuty. Powinniśmy w tym czasie uzyskać gładką masę, jeśli uważamy że są jeszcze większe kawałki, to zwiększamy program do 12 na dosłownie 15 sekund. Foremkę obficie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy połowę masy, układamy poziomo obok siebie ugotowane (i obrane ;)!) jajka na twardo, lekko dociskamy i uzupełniamy pozostałą masą mięsną. Wyrównujemy. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez 40 minut, po tym czasie delikatnie pasztet przekładamy z foremki na dużą (piekarnikową) brytfannę i dopiekamy jeszcze 20 minut. Tak przygotowany pasztet smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 11
czas: 2