przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Pasztet z fasoli na Boże Narodzenie

Idealny na świąteczne, drogocenne chwile z rodziną i znajomymi!

recipe time 120 min
recipe portion 8 porcji

50 g. KASZA JAGLANA

200 g. BIAŁA FASOLA

120 g. Seler korzeniowy

1 szt. MARCHEWKA

2 szt. CEBULA

50 ml. OLEJ RZEPAKOWY

6 szt. JAŁOWIEC

6 szt. GOŹDZIKI

2 szt. LIŚĆ LAUROWY

3 szt. ZIELE ANGIELSKIE

15 g. MAJERANEK

1 g. GAŁKA MUSZKATOŁOWA

40 ml. SOS SOJOWY

1 g. SÓL, CZARNY PIEPRZ

100 g. SUSZONE ŚLIWKI

5 szt. LIŚĆ LAUROWY

30 ml. OLEJ RZEPAKOWY

10 g. BUŁKA TARTA


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Fasolę dzień wcześniej zalewamy zimną wodą w proporcji 3:1, aby napęczniała.

Krok 2

Fasolę gotujemy w szybkowarze w wodzie, w której się moczyła i dolewając tyle, aby fasola była zanurzona na kilka centymetrów. Dodajemy jeszcze obraną marchew, selera, 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie. Zamykamy szybkowar i na dużym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut. Po skończeniu gotowania ściągamy garnek z gazu, wypuszczamy ciśnienie i zdejmujemy bezpiecznie przykrywkę. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na kwadrans, po czym odcedzamy.

Krok 3

Kaszę jaglaną zalewamy wrzącą wodą, doprowadzamy do wrzenia, odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Zalewamy świeżą porcją wrzącej wody w proporcji 2:1, dodajemy ½ łyżeczki soli i gotujemy do miękkości kaszy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sitku.

Krok 4

Cebulę drobno siekamy i smażymy na 4 łyżkach oleju, na małym ogniu, razem z 2 liśćmi laurowymi i goździkami przez ok. 10 minut często mieszając, aż całkowicie się skarmelizuje. Po usmażeniu przyprawy odrzucamy.

Krok 5

Po ostudzeniu miksujemy kaszę w misie Cuisine Companion z zamontowanym ostrzem Ultra Blade i na obrotach „10“ przez kilka minut, aż całkowicie się zmieli. Dodajemy przygotowane wcześniej fasolę, warzywa i cebulkę wraz z olejem w którym się smażyła oraz doprawiamy wszystkimi przyprawami. Miksujemy na jednolitą pastę. Doprawiamy do smaku. Keksówkę smarujemy cienką warstwą oleju, wysypujemy bułką tartą i przekładamy połowę masy na pasztet. Wzdłuż dłuższego boku, przez środek masy układamy jedna obok drugiej suszone śliwki. Przykrywamy resztą masy. Wyrównujemy powierzchnię, smarujemy cienką warstwą oleju i nakładamy liście laurowe. Pieczemy w 180 stopniach 30 – 45 minut, aż się zrumieni. Studzimy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowy pasztet podajemy z wyrazistymi dodatkami np. z ćwikłą i domową musztardą.