przepisy

800 g CUKINIA

2 szt. CEBULA

2 szt. MARCHEWKA

3 ząbek CZOSNEK

4 szt. JAJA

70 ml OLEJ RZEPAKOWY

ok. 8 łyżka KASZA MANNA

1 pęczek NATKA PIETRUSZKI

1 łyżeczka SÓL, CZARNY PIEPRZ

1 łyżeczka kurkuma

1 łyżeczka SZCZYPIOREK

1 szczypyta CHILI


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Cukinię pozbaw końcówek i wraz ze skórą przetnij wzdłuż na pół. Marchew obierz i pokrój na kilka części. W misie urządzenia załóż tarczę "C" do tarcia (grube oczka tarki) i pokrywę. Zacznij od cukinii, następnie przerwij i przełóż ją na sito, aby pozbyć się nadmiaru soku. W kolejnym kroku zetrzyj marchew.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 1

Krok 2

Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj i podsmaż chwilę do miękkości na łyżce oleju wybierając w Tefal CC program duszenie P1 (2-3 minuty).

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 3

Odczekaj chwilę i kiedy cebula oraz czosnek lekko przestygną wykorzystaj misę CC do wymieszania wszystkich składników. Dodaj odciśniętą cukinię, marchew, posiekaną zieleninę, wszystkie przyprawy, jaja, olej i kasze mannę. Masę wymieszaj, pomóż sobie silikonową łopatką, później zrób to czystą dłonią. Masa musi dobrze się zawiązać, nie powinna być luźna (w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę kaszy manny lub bułki tartej). Formę do pieczenia (keksówka 12x25) wyłóż pergaminem i przełóż przygotowaną masę, dociśnij i wyrównaj. Pasztet piecz przez ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia, przechowuj w lodówce. Smacznego :)