przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

PASZTET WIEJSKI

recipe time 105 min
recipe portion 7 porcji

1 szt. CEBULA

250 g SCHAB

1 pęczek NATKA PIETRUSZKI

100 g BOCZEK

100 g ŁOPATKA CIELĘCA

5 szt. JAJKA

100 ml SŁODKIE MARTINI

80 g ORZECHY LASKOWE

1 liść LIŚĆ LAUROWY

1 szczypta SÓL

1 szczypta PIEPRZ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Obrać cebulę i przekroić na ćwiartki, mięso pokroić w kostkę. Schab umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym i miksować przez 20 sekund przy prędkości 12. Przełożyć do innego naczynia.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 20

Krok 2

W misie umieścić cebulę i natkę pietruszki - następnie miksować przez 10 sekund przy prędkości 12. Dodać pokrojony w kostkę boczek i cielęcinę i ponownie miksować przez 10 sekund przy prędkości 12. Dodać zmielony schab, jajka i Martini. Miksować przy prędkości 12 przez 10-20 sekund. Pomiędzy cyklami miksowania zbierać szpatułką masę ze ścianek na środek misy. Doprawić solą i pieprzem.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 35

Krok 3

Przełożyć masę do formy na pasztet z przykrywką. Posypać orzechami laskowymi, położyć na wierzchu tymianek i liść laurowy i zamknąć.

Krok 4

Piec w piekarniku przez 1 godzinę i 30 minut. Pasztet obciążyć i odstawić do lodówki na 24-48 godz. RADA: Do tego pasztetu można też dodać wątróbki drobiowe