Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI Farsz 500 g pieczarek oczyszczonych i pokrojonych w plasterki 300 g kiszonej kapusty 2 cebule pokrojona w kostkę 1 łyżeczka kminku 1 ziele angielskie 1 listek laurowy 3 łyżki masła klarowanego Sól i pieprz vegeta Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna opłukaj ją w zimnej wodzie. Do misy ( nie zakładamy żadnego noża ) dodaj kapustę i 500 ml wody, szczyptę soli, dodać ziele, listek, kminek Ustaw program wolne gotowanie P 2 , temp 100 , czas 10 min Następnie ustaw wolne gotowanie P 2 , czas 40 min Przecedź kapistę na sitku. Jak przestygnie wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Do misy z mieszadłem dodaj masło klarowane, cebulę ustaw wolne gotowanie P1 czas 10 min , następnie dodaj pieczarki ustaw wolne gotowanie P2, czas 30 min ( na 10 min przed końcem dodaj trochę soli lub domowej Vegety) , zmień mieszadło na nóż ultrablade dodaj do pieczarek kapustę Obroty 12, czas 30 s Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż farsz do miski i umyj misę.
Krok 2
Ciasto 500 g mąki 1 łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży 180 ml letniego mleka 2 jajka 1 i 1/2 łyżeczki soli 50 g oleju Do misy z ostrzem do ciasta dodaj mleko, cukier, drożdże, jajka, olej oraz 100 g mąki Ustaw obroty 6 , czas 30 s Następnie ustaw Obroty 0, temp 40, czas 15 min dodaj 400 g mąki i sól. Program Pastry P 1. Wyjmij ciasto na stolnice podsypaną mąką i chwilę zagnieć .Podziel ciasto na 2 części. jedną rozwałkuj w prostokąt i połóż na nim połowę farszu, zwiń ciasto jak roladę i potnij co 5 cm. Przełóż paszteciki na blaszkę wyłożoną papierem i posmaruj je mlekiem posyp kminkiem lub czerniaczką. Nagrzej piekarnik do 170 C. piec termoobieg 25 min.
Krok 3
Barszcz czerwony Składniki; 1mała marchewka 1mała pietruszka kawałek selera,mała cebula 3-4 buraki czerwone 2-3listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki wegety 3 ząbki czosnku 1/2 cytryny barszcz krakusa w butelce (można dodać kawałek boczku wędzonego według uznania) -wszystkie warzywa ścieramy na naszej szatkownicy na tarczy o grubych oczkach -starte warzywa przesypujmy do koszyczka -do misy wlewamy 2,5l wody -ustawiamy program do gotowania zup P2 na 25-30 minut po ugotowaniu wyjmujemy koszyczek wciskamy sok z połowy cytryny -można dolać trochę barszczu z butelki krakus dla lepszego koloru,możemy też wcisnąć ze 2 ząbki czosnku Barszczyk pychota do uszek i pasztecików,kapuśniaczków