Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Passata - przecier z czosnkiem i ziołami

recipe time 120 min
recipe portion 5 porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

50 g. cebula pokrojona w kostkę

3 szt. ZĄBKI CZOSNKU

60 g. OLIWA Z OLIWEK

1000 g. pomidory pokrojone w ćwiartki np. Lima

1 łyżeczka SÓL

1 łyżka rozmaryn świeży- tylko liście

1 łyżka listki z kilku gałązek tymianku lub ½ łyżeczki suszonego

20 szt. liście świeżej bazylii


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Czosnek przecisnąć przez praskę. Do misy z mieszadłem dodaj oliwę, cebulę i czosnek. Wolne gotowanie P 1, czas 10 min,

Krok 2

Zmień w misie mieszadło na nóż ultrablade, następnie dodaj pomidory i sól. Zupy P1, (gdyby kipiało podczas gotowania zmniejsz temperaturę na 95 C)

Krok 3

Dodaj tymianek, bazylię i rozmaryn. Obroty TURBO ( I-companion 13) , czas 1 min,

Krok 4

Passata przelej do wyparzonych słoików i pasteryzuj.

Krok 5

Pasteryzacja na dwa sposoby. Wybierz ten, który bardziej Ci odpowiada: 1. Pasteryzacja słoików w piekarniku Dobrze zakręcone słoiki umieść w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 20 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać. 2. Pasteryzacja słoików w garnku z gotującą się wodą Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 20 minut. Jeśli nawet po pasteryzacji Twoje zakrętki nie zassały się, to słoiki odwróć do góry dnem i odstaw je na bok na minimum 10 minut. Powinny się ostatecznie zassać :) Przecier z pomidorów na zimę może leżeć w chłodnym i ciemnym miejscu śmiało cały rok a nawet dłużej.