przepisy

PAMPUCHY DROŻDŻOWE Z SOSEM ŚLIWKOWYM

recipe time 80 min
recipe portion 4 porcje

22 g świeżych drożdży

100 g CUKRU

150 ml MLEKO

2 łyżka cukru wanilinowego

300 g mąki pszennej typu 450

50 g roztopionego masła

1 szczypta SÓL

500 g śliwek węgierek

2 łyżka MIODU

0,5 łyżeczka CYNAMONU


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Mleko, drożdze i cukier podgrzewamy do temperatury około 40°C

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 40

prędkość: 4

czas: 1

Krok 2

Po 15 min dodajemy pozostałe składniki: -150 ml mleka 3,2% -1 opakowanie cukru wanilinowego -300 g mąki pszennej -50 g roztopionego masła -szczypta soli

program: Ciasta - Ciasto drożdżowe (P2)

Krok 3

Z ciasta formujemy 12-14 równych kuleczek, które układamy na desce posypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min . Do misy wlewamy 1l wody i zamykamy pokrywę, na niej układamy parowar , do niego wkładamy kulki program gotowanie na parze na 25 minut.

program: Gotowanie na parze

Krok 4

SOS ŚLIWKOWY: Do misy dajemy ostrze Ultrablade, wsypujemy śliwki.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 85

prędkość: 10

czas: 0

Krok 5

Zmielone śliwki łączymy z miodem, pod koniec dodajemy cynamon. Uruchomić program Desery przy prędkości 5 i temperaturze 105°C. Po 40 minutach sos jest już gotowy

program: Desery