przepisy

Pampuchy drożdżowe z mięsem

recipe time 120 min
recipe portion 5 porcji
Będziesz
potrzebować
icompanion

ok500 g MĄKA PSZENNA

250 ml MLEKO PÓŁTŁUSTE

35 g ŚWIEŻE DROŻDŻE

4 łyżka OLEJ RZEPAKOWY

1 łyżeczka CUKIER

2 szczypyta SÓL

1 szt. JAJKO

300 g GOTOWANE MIĘSO (NP. RESZTKI Z PIECZENI)

1 szt. CEBULA

2 ząbek CZOSNEK

3 szczypyta SÓL, CZARNY PIEPRZ

1 szt. JAJKO

100 g słonina


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Farsz: Wszystkie składniki umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem ultra blade. Ustawiamy prędkość 10, czas 1 minutę. Nawilżonymi olejem dłońmi odrywamy po odrobinie mięsa i formujemy kuleczkę ciut większą od orzecha włoskiego w łupinie. Schładzamy.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 1

Krok 2

Mleko, drożdże, cukier oraz 1 łyżkę mąki przekładamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Ustawiamy prędkość 2, temp. 35⁰C oraz czas 2 minuty. Po sygnale otwieramy wieko robota i dodajemy pozostałe składniki. Uruchamiamy program pastry 1. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 35

prędkość: 2

czas: 2

Krok 3

Po sygnale otwieramy wieko robota i dodajemy pozostałe składniki. Uruchamiamy program pastry 1. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

program: Ciasta - Chleb (P1)

Krok 4

Przygotowanie: Gotowe ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy i dzielimy na ok 15 części (tyle ile mamy kuleczek mięsa). Każdą rozpłaszczamy, nakładamy mięso i zlepiamy. Nadajemy okrągły kształt i odstawiamy do ponownego lekkiego wyrośnięcia (10 minut spokojnie wystarczy). Do misy TC nalewamy ok 1½l wody, nakładamy parowar. Spód smarujemy olejem, układamy kilka pampuchów w większych odstępach, bo pampuchy sporo urosną i uruchamiamy program „Steam” na 30 minut. Po tym czasie pampuchy wyciągamy, układamy kolejne, ponownie włączamy program, ale parujemy już tylko 15 minut każde. Podajemy na ciepło ze skwarkami.

program: Gotowanie na parze