Pączek – wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu na kolor ciemno-złoty lub upieczonego w wysokiej temperaturze na kolor jasno-złoty. Tradycyjnie nadziewa się pączki konfiturą lub marmoladą przed smażeniem. Wikipedia
Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy TC z ostrzem do ciasta dajemy wszystko oprócz mąki pastry P1 po 1,5 min zatrzymujemy program
Krok 2
dodajemy mąkę i kończymy program , po zakończeniu wyrastania ustawić jescze temp 30, czas 25 min
Krok 3
gdy ciasto ładnie urosło, przełożyłam na stolnicę i przemieszałam. Urywałam kawałki ciasta. Na uformowany placuszek grubości ok cm kładłam marmoladę. Zlepiłam obrzeże i uformowałam kulki, mniej więcej wielkości mandarynki. Gotowe pączki poukładałam na stolnicy, nakryłam ściereczką i pozostawiłam na ok 20 minut by ponownie urosły. . Pączki smażyłam na małym gazie po ok 4 min z każdej strony. Wyjęłam na ręcznik papierowy. Lukrujemy zimne.