Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy wkładamy ostrze do wyrabiania ciasta. Przygotowujemy zaczyn: 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 5 łyżek ciepłego mleka i drożdże umieszczamy w misie (składniki na zaczyn odmierzamy z tych przygotowanych na ciasto). Mieszamy kilka sekund na prędkości 5, a potem zostawiamy na 10 minut przy temperaturze 30 stopni.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 30
prędkość: 0
czas: 10
Krok 2
Masło rozpuszczamy w rondelku. Do misy dodajemy pozostałe składniki na ciasto, prędkość 5 przez 1 minutę.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 5
czas: 1
Krok 3
Dodajemy rozpuszczone masło i ustawiamy program Pastry P1.
program: Ciasta - Chleb (P1)
Krok 4
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąka blacie na kształt prostokąta. Na rozwałkowanym cieście rozsypujemy borówki i posypujemy cukrem. Zawijamy po dłuższym brzegu i kroimy na ok. 12 kawałków.
Krok 5
Formę smarujemy tłuszczem, układamy bułeczki i zostawiamy, aż wyrosną na tyle, żeby nie było między nimi przerw. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Studzimy.