przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Odrywane drożdżówki z borówkami

recipe time 120 min
recipe portion 12 porcji

500 g mąki pszennej luksusowej

40 g świeżych drożdży

250 ml mleka

80 g CUKRU

100 g MASŁA

1 szt. JAJKA

250 g borówek

4 czubata łyżka CUKRU


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy wkładamy ostrze do wyrabiania ciasta. Przygotowujemy zaczyn: 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, 5 łyżek ciepłego mleka i drożdże umieszczamy w misie (składniki na zaczyn odmierzamy z tych przygotowanych na ciasto). Mieszamy kilka sekund na prędkości 5, a potem zostawiamy na 10 minut przy temperaturze 30 stopni.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 30

prędkość: 0

czas: 10

Krok 2

Masło rozpuszczamy w rondelku. Do misy dodajemy pozostałe składniki na ciasto, prędkość 5 przez 1 minutę.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 1

Krok 3

Dodajemy rozpuszczone masło i ustawiamy program Pastry P1.

program: Ciasta - Chleb (P1)

Krok 4

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąka blacie na kształt prostokąta. Na rozwałkowanym cieście rozsypujemy borówki i posypujemy cukrem. Zawijamy po dłuższym brzegu i kroimy na ok. 12 kawałków.

Krok 5

Formę smarujemy tłuszczem, układamy bułeczki i zostawiamy, aż wyrosną na tyle, żeby nie było między nimi przerw. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Studzimy.