przepisy

2 szt. JAJKA

250 ml MLEKO PÓŁTŁUSTE

150 ml WODA

100 g ŚWIEŻY SZPINAK

220 g MĄKA PSZENNA

1 łyżeczka SÓL

3 łyżka OLEJ RZEPAKOWY


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Umyty i osuszony szpinak przekładamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania. Dolewamy mleko oraz wodę, wbijamy jajka. Miksujemy na najwyższych obrotach przez ok 30 sekund. Zgarniamy liście z brzegów misy (u mnie było ich kilka), dodajemy sól, olej i ponownie uruchamiamy na 10 sekund. Stopniowo dodajemy mąkę wyrabiając ciasto na prędkości 10, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 1

Krok 2

Odstawiamy na ok 15 minut, po czym na rozgrzanej mocno patelni smażymy naleśniki najpierw z jednej strony ok 30 sekund, a następnie tyle samo z drugiej. Przy użyciu patelni z powłoką teflonową nie ma potrzeby natłuszczania jej za każdym razem.