Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Umieszczamy suche składniki w misie z założonym motylkiem. Wsypujemy wszystkie suche składniki – prędkość 5 przez 10 sekund.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 5
czas: 10
Krok 2
Dodajemy mokre składniki – prędkość 3 przez 20-30 sekund.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 3
czas: 30
Krok 3
Przelewamy ciasto do 2 18-cm, natłuszczonych foremek i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu czekamy aż ostygnie i dopiero wyciągamy z foremek.
Krok 4
Śmietanę zagotowujemy i zalewamy nią pokruszoną czekoladę. Zostawiamy na 5 minut, a następnie dobrze całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Wstawiamy do lodówki.
Krok 5
W misce umieszczamy cukier i białka, stawiamy ją na garnku z gotującą się wodą (uwaga! miska nie może dotykać wody!) i ręczną trzepaczką mieszamy, aż cukier się rozpuści – najlepiej sprawdzać w palcach, czy jest jeszcze wyczuwalny. Kiedy cukier się rozpuści ściągamy miskę z kąpieli wodnej i ubijamy mikserem, aż białka będą sztywne i całkowicie zimne (sprawdzamy odwracając miskę do góry dnem).
Krok 6
Czekoladowe blaty przekrajamy na pół. Przekładamy kremem czekoladowym, a na wierzchu wyciskamy duszki za pomocą rękawa cukierniczego o okrągłej końcówki. Możemy domalować im oczy czarnym barwnikiem jadalnym.