przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Najlepszy tort czekoladowy

recipe time 60 min
recipe portion 10 porcji

400 g CUKIER

210 g MĄKA PSZENNA

75 g KAKAO

2 łyżeczka SODA OCZYSZCZONA

1 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

1 łyżeczka SÓL

2 szt. JAJKA

240 ml Maślanka

250 ml MOCNA KAWA

120 ml OLEJ

1 łyżeczka EKSTRAKT WANILIOWY

400 g GORZKIE KAKAO

400 ml ŚMIETANA 30%

2 szt. BIAŁKO JAJKA

180 g CUKIER


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Umieszczamy suche składniki w misie z założonym motylkiem. Wsypujemy wszystkie suche składniki – prędkość 5 przez 10 sekund.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 10

Krok 2

Dodajemy mokre składniki – prędkość 3 przez 20-30 sekund.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 3

czas: 30

Krok 3

Przelewamy ciasto do 2 18-cm, natłuszczonych foremek i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu czekamy aż ostygnie i dopiero wyciągamy z foremek.

Krok 4

Śmietanę zagotowujemy i zalewamy nią pokruszoną czekoladę. Zostawiamy na 5 minut, a następnie dobrze całość mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Wstawiamy do lodówki.

Krok 5

W misce umieszczamy cukier i białka, stawiamy ją na garnku z gotującą się wodą (uwaga! miska nie może dotykać wody!) i ręczną trzepaczką mieszamy, aż cukier się rozpuści – najlepiej sprawdzać w palcach, czy jest jeszcze wyczuwalny. Kiedy cukier się rozpuści ściągamy miskę z kąpieli wodnej i ubijamy mikserem, aż białka będą sztywne i całkowicie zimne (sprawdzamy odwracając miskę do góry dnem).

Krok 6

Czekoladowe blaty przekrajamy na pół. Przekładamy kremem czekoladowym, a na wierzchu wyciskamy duszki za pomocą rękawa cukierniczego o okrągłej końcówki. Możemy domalować im oczy czarnym barwnikiem jadalnym.