przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

MUS CZEKOLADOWY

recipe time 20 min
recipe portion 4 porcje

250 g GORZKA CZEKOLADA

50 g MASŁO

6 szt. BIAŁKO

1 szczypta SÓL

30 g CUKIER

3 szt. ŻÓŁTKO


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Czekoladę i pokrojone w kostkę masło umieścić w misie z założonym ostrzem do wyrabiania. Topić przez 10 minut przy temperaturze 45°C i prędkości 3. Po 5 minutach zebrać masę ze ścianek i ponownie uruchomić podgrzewanie. Przełożyć do innego naczynia. Misę umyć i osuszyć.

Krok 2

W misie z założoną trzepaczką umieścić białka i sól. Ubijać bez zatyczki w pokrywie przez 8 minut przy prędkości 7. Po 4 minutach dodać cukier.

Krok 3

Dodać roztrzepane żółtka do ostudzonej czekolady i wymieszać. Następnie delikatnie wmieszać ubite białka.

Krok 4

Przykryć folią spożywczą i chłodzić przez co najmniej 2 godziny RADA: Deser ten zawiera surowe jajka, należy go spożyć natychmiast po przygotowaniu. Przed odstawieniem do lodówki mus przełożyć do szklaneczek.