Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Jajka i śmietanę wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia. Rozgrzej piekarnik do 170 C.
Krok 2
Do misy z ostrzem do ciasta dodaj 280 g śmietany 18 % , 3 jajka L, 2 łyżki cukru waniliowego, 90 g oleju roślinnego Obroty 5, czas 20 s ,
Krok 3
Teraz do misy dodaj 140 g drobnego cukru. Obroty 6, czas 50 s ,
Krok 4
Do misy wsyp 245 g mąki pszennej tortowej przesianej przez sito dodaj 7g proszku do pieczenia , 30 g drobnych wiórków kokosowych i 2 krople aromatu cytrynowego. Obroty 7, czas 40 s , Ciasto powinno być gładkie i jednolite jeśli są w nim gródki powtórz ostatni krok.
Krok 5
Foremkę na 12 muffinek wyłóż papilotkami. Każdą z papilotek wypełnij ciastem do 2/3 wysokości. Formę z muffinkami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 C. Opcja pieczenia: góra/dół. Muffinki pieką się około 30 minut.