przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Monte z kaszy jaglanej

recipe time 30 min
recipe portion 4 porcje

100 g KASZA JAGLANA

1 szczypyta SÓL

300 ml WODA

200 g ORZECHY WŁOSKIE

350 ml MLEKO PÓŁTŁUSTE

80 g ksylitol

2 łyżka KAKAO


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Przed gotowaniem prażymy kaszę jaglaną na suchej patelni, a następnie przelewamy wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do misy TC z założonym mieszadłem. Zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy przez 20 minut w temperaturze 100⁰C, na obrotach 3. Przekładamy do innego garnka do wystudzenia.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 100

prędkość: 3

czas: 20

Krok 2

W tym czasie na suchej patelni prażymy orzechy włoskie- lub jeśli wolimy, laskowe. Przekładamy do misy z założonym ostrzem ultra blade, zakładamy koszyczek i miksujemy na trybie puls przez 15 sekund, a następnie na obrotach 12 do uzyskania drobno zmielonych (jakieś 25 sekund).

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 1

Krok 3

Do zmielonych orzechów dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem kakao. Miksujemy do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji- ok. 1 minuta na prędkości 12. Po ok 30 i 45 sekundach warto zatrzymać i zgarnąć szpatułką krem z boków misy. Odlewamy połowę kremu, a do drugiej dodajemy kakao. Miksujemy tylko do połączenia składników- ok 15 sekund na najwyższych obrotach. Do pucharków nakładamy najpierw część ciemną, a następnie jasną. Posypujemy lekko uprażonymi orzechami włoskimi.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 1