Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Przed gotowaniem prażymy kaszę jaglaną na suchej patelni, a następnie przelewamy wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do misy TC z założonym mieszadłem. Zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy przez 20 minut w temperaturze 100⁰C, na obrotach 3. Przekładamy do innego garnka do wystudzenia.
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 100
prędkość: 3
czas: 20
Krok 2
W tym czasie na suchej patelni prażymy orzechy włoskie- lub jeśli wolimy, laskowe. Przekładamy do misy z założonym ostrzem ultra blade, zakładamy koszyczek i miksujemy na trybie puls przez 15 sekund, a następnie na obrotach 12 do uzyskania drobno zmielonych (jakieś 25 sekund).
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 1
Krok 3
Do zmielonych orzechów dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem kakao. Miksujemy do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji- ok. 1 minuta na prędkości 12. Po ok 30 i 45 sekundach warto zatrzymać i zgarnąć szpatułką krem z boków misy. Odlewamy połowę kremu, a do drugiej dodajemy kakao. Miksujemy tylko do połączenia składników- ok 15 sekund na najwyższych obrotach. Do pucharków nakładamy najpierw część ciemną, a następnie jasną. Posypujemy lekko uprażonymi orzechami włoskimi.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 1