przepisy

MŁODY BÓB Z KLUSECZKAMI Z DOMOWEGO TWAROGU

recipe time 5 min
recipe portion 4 porcje

300 g MIELONY TWARÓG

150 g PARMEZAN

1 szt. JAJKO

1 szczypta SÓL

1 łyżeczka kurkuma

250 g młody bób

2 łyżka MASŁO

1 szczypta CZARNY PIEPRZ

1 szt. SKÓRKA Z POŁOWY CYTRYNY

1 szt. ZĄBEK CZOSNKU

1 szt. kwiaty kopru


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Zakładamy mieszadło i wkładamy do misy robota wszystkie składniki ciasta prócz mąki. Wyrabiamy na prędkości 5 przez około minutę. Dodajemy powoli mąkę, kontrolując konsytsencję, tak aby ciasto było luźniejsze od ciasta na kluski leniwe, ale na tyle zwarte, aby można było nakładać je łyżką. W garnku gotujemy wodę, solimy i małą łyżeczką nakładamy kluseczki. Gotujemy aż wypłyną na powierzchnię i odcedzamy. Bób blanszujemy przez minutę we wrzątku. Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy czosnek, bób i smażymy 2 minutki, aż ziarenki delikatnie zaczną pękać. Na patelnię dodajemy kluseczki, podgrzewamy i podajemy ze świeżo mielonym pieprzem, ziołami i skórką z cytryny.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 1