przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

300 g mąki krupczatki

200 g zimnego masła

100 g CUKRU PUDRU

2 szt. ŻÓŁTKA

500 g jabłek

1 łyżeczka MASŁA

3 łyżeczka CUKRU

2 płaskie łyżeczki CYNAMONU

6 łyżeczka konfitury z płatków róży


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Składniki na ciasto umieszczamy w misie z założonym ostrzem do wyrabiania i miksujemy przez 1,5 minuty na prędkości 9. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 9

czas: 1

Krok 2

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Wrzucamy do misy z założonym ostrzem ultra blade. Miksujemy na prędkości 8 przez 10-15 sekund.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 8

czas: 15

Krok 3

Zmieniamy ostrze na mieszadło, dodajemy masło, cynamon, cukier i ustawiamy prędkość 1, czas 15 minut, temperatura 90 stopni. Jabłka mają zmięknąć i odparować.

program: manualny

akcesoria: Mieszadło

temperatura: 90

prędkość: 1

czas: 15

Krok 4

Kiedy robią się jabłka wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy je na posypanym mąką blacie na grubość ok 3-4 mm. Wycinamy kawałki odrobinę większe niż średnica foremek i tak przygotowanym ciastem wykładamy dokładnie foremki i wkładamy je do lodówki razem z resztą ciasta..

Krok 5

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kiedy się nagrzeje wyciągamy tartaletki, wykładamy je papierem do pieczenia i wysypujemy np. grochem lub fasolą (obciążenie powoduje, że ciasto nie spływa ze ścianek foremki) i pieczemy 15 minut z obciążeniem i ok. 5-10 bez, aż ciasto będzie złoto-brązowe.

Krok 6

Na upieczone spody nakładamy po czubatej łyżeczce konfitury z róży i wypełniamy jabłkowym nadzieniem. Pozostałe ciasto ponownie rozwałkowujemy i wykrawamy cienkie paseczki, z których robimy kratkę na tartaletkach. Wkładamy foremki do piekarnika i pieczemy ok 15-20 minut