Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Składniki na ciasto umieszczamy w misie z założonym ostrzem do wyrabiania i miksujemy przez 1,5 minuty na prędkości 9. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 9
czas: 1
Krok 2
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Wrzucamy do misy z założonym ostrzem ultra blade. Miksujemy na prędkości 8 przez 10-15 sekund.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 8
czas: 15
Krok 3
Zmieniamy ostrze na mieszadło, dodajemy masło, cynamon, cukier i ustawiamy prędkość 1, czas 15 minut, temperatura 90 stopni. Jabłka mają zmięknąć i odparować.
program: manualny
akcesoria: Mieszadło
temperatura: 90
prędkość: 1
czas: 15
Krok 4
Kiedy robią się jabłka wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy je na posypanym mąką blacie na grubość ok 3-4 mm. Wycinamy kawałki odrobinę większe niż średnica foremek i tak przygotowanym ciastem wykładamy dokładnie foremki i wkładamy je do lodówki razem z resztą ciasta..
Krok 5
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kiedy się nagrzeje wyciągamy tartaletki, wykładamy je papierem do pieczenia i wysypujemy np. grochem lub fasolą (obciążenie powoduje, że ciasto nie spływa ze ścianek foremki) i pieczemy 15 minut z obciążeniem i ok. 5-10 bez, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
Krok 6
Na upieczone spody nakładamy po czubatej łyżeczce konfitury z róży i wypełniamy jabłkowym nadzieniem. Pozostałe ciasto ponownie rozwałkowujemy i wykrawamy cienkie paseczki, z których robimy kratkę na tartaletkach. Wkładamy foremki do piekarnika i pieczemy ok 15-20 minut