Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Do misy wkładamy ostrze do wyrabiania. Dodajemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy: prędkość 10/ok. 1 minuta (aż ciasto zbije się w kule). Owijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodówce. Myjemy misę.
program: manualny
akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade
temperatura: 0
prędkość: 10
czas: 1
Krok 2
cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do misy wkładamy trzepaczkę i dodajemy wodę, cukier, mąke ziemniaczana oraz sok i skórkę z cytryn. Gotujemy: prędkość 3/temp. 100°C/2 minuty
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 100
prędkość: 3
czas: 2
Krok 3
Dorzucamy pokrojone w kostkę masło: prędkość 5/20 sekund.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 5
czas: 0
Krok 4
Dodajemy żółtka i jajko: prędkość 5/temp. 90°C/2-2,5 minuty. Gotowy lemon curd przekładamy do innego naczynia, przykrywamy folia spożywczą i zostawiamy do ostudzenia.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 90
prędkość: 5
czas: 2
Krok 5
Kruche ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 mm (w razie potrzeby podsypujemy niewielka ilością maki). Wykładamy nim spód tortownicy o szerokości 26-28 cm. Z pozostałego ciasta formujemy brzegi: wycinamy paski o szerokości 1-1,5 cm i obkładamy nimi ciasto dwukrotnie (2 warstwy). Można docisnąć brzegi widelcem tworząc wzorek
Krok 6
Ciasto wykładamy folią aluminiowa lub papierem do pieczenia, wysypujemy obciążeniem (grochem, fasola lub specjalnymi kulkami) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 15 minut z obciążeniem i minimum drugie tyle bez. Ciasto ma mieć ciemnozłoty kolor. Upieczone studzimy.
Krok 7
Gotowe ciasto wypełniamy lemon curdem i dekorujemy pokruszonymi bezami i na przykład czekoladowymi jajeczkami.