przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

300 g MĄKA PSZENNA

200 g MASŁO

100 g CUKIER PUDER

1 szt. JAJKO

3 szt. CYTRYNA

70 g CUKIER

2 łyżka MĄKA ZIEMNIACZANA

100 g MASŁO

1 szt. JAJKO

3 szt. ŻÓŁTKO


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy wkładamy ostrze do wyrabiania. Dodajemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy: prędkość 10/ok. 1 minuta (aż ciasto zbije się w kule). Owijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodówce. Myjemy misę.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 1

Krok 2

cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Do misy wkładamy trzepaczkę i dodajemy wodę, cukier, mąke ziemniaczana oraz sok i skórkę z cytryn. Gotujemy: prędkość 3/temp. 100°C/2 minuty

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 100

prędkość: 3

czas: 2

Krok 3

Dorzucamy pokrojone w kostkę masło: prędkość 5/20 sekund.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 5

czas: 0

Krok 4

Dodajemy żółtka i jajko: prędkość 5/temp. 90°C/2-2,5 minuty. Gotowy lemon curd przekładamy do innego naczynia, przykrywamy folia spożywczą i zostawiamy do ostudzenia.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 90

prędkość: 5

czas: 2

Krok 5

Kruche ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 mm (w razie potrzeby podsypujemy niewielka ilością maki). Wykładamy nim spód tortownicy o szerokości 26-28 cm. Z pozostałego ciasta formujemy brzegi: wycinamy paski o szerokości 1-1,5 cm i obkładamy nimi ciasto dwukrotnie (2 warstwy). Można docisnąć brzegi widelcem tworząc wzorek

Krok 6

Ciasto wykładamy folią aluminiowa lub papierem do pieczenia, wysypujemy obciążeniem (grochem, fasola lub specjalnymi kulkami) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 15 minut z obciążeniem i minimum drugie tyle bez. Ciasto ma mieć ciemnozłoty kolor. Upieczone studzimy.

Krok 7

Gotowe ciasto wypełniamy lemon curdem i dekorujemy pokruszonymi bezami i na przykład czekoladowymi jajeczkami.