przepisy

Marokańska Wegańska Potrawka Z Kiszoną Cytryną

recipe time 50 min
recipe portion 4 porcje

1 szt. CEBULA

3 ząbek CZOSNEK

1 szt. BAKŁAŻAN

3 cm IMBIR

1 łyżka kminu rzymskiego (kumin)

1 łyżka SŁODKA PAPRYKA

1 łyżeczka MIELONA KOLENDRA

4 szt. daktyle

0,5 szt. KISZONA CYTRYNA

6 szt. ŚLIWKI SUSZONE (DROBNO POKROJONE)

10 szt. OLIWKI CZARNE

1 łyżeczka SÓL

1 szt. GARŚĆ ŚWIEŻEJ KOLENDRY


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Bakłażana upiec w piekarniku ok. 30 min w 200 stopniach. Cebulę i czosnek umieścić w misie z założonym ostrzem tnącym i mieszać przez 15 sekund przy prędkości 11. Dodać bakłażana i ponownie włączyć ostrze tnące na 5 sekund.

program: manualny

akcesoria: Ostrze tnące Ultrablade

temperatura: 0

prędkość: 11

czas: 0

Krok 2

Kumin i kolendrę uprażyć na suchej patelni i utrzeć w moździerzu. Ostrze zastąpić mieszadłem. Do warzyw dodajemy pomidory i cieciorkę, kumin, kolendre, sól, paprykę, pociętą w paseczki kiszoną cytrynę. Na 40 minut uruchomić program Slow Cook P2. W połowie gotowania dodać daktyle, oliwki i śliwki. Podajemy ze świeżą kolendrą i pistacjami. Pycha!

program: Wolne gotowanie - Duszenie (P2)