Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Suchy mielony mak wsypać do niedużego garnka i zalać 1 szklanką gorącego mleka. Wymieszać i zostawić do ostudzenia.
Krok 2
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Krok 3
Do misy z ostrzem do ciasta włożyć cały namoczony mak z resztą mleka, dodać jajka i olej roślinny. obroty 6, czas 30s,
Krok 4
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach, wymieszać z cynamonem.
Krok 5
Do misy wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i cukier oraz starte jabłko. Wymieszać tylko do połączenia się składników (nie mieszać za długo!). obroty 6, czas 30s,
Krok 6
Formę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 C) Piec przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).
Krok 7
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika ostudzić posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki cukru pudru podgrzać sok z cytryny, następnie wymieszać z cukrem pudrem.