Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Makowiec z jabłkiem

recipe time 60 min
recipe portion 1 porcja
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

250 ml. MLEKO

2 szt. JAJKA

125 ml. oleju roślinnego

240 g. MĄKA PSZENNA

2 łyżeczka PROSZEK DO PIECZENIA

1/2 łyżeczka SODA OCZYSZCZONA

1 łyżeczka MIELONY CYNAMON

1 szt. JABŁKA

100 g. CUKIER


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Suchy mielony mak wsypać do niedużego garnka i zalać 1 szklanką gorącego mleka. Wymieszać i zostawić do ostudzenia.

Krok 2

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Krok 3

Do misy z ostrzem do ciasta włożyć cały namoczony mak z resztą mleka, dodać jajka i olej roślinny. obroty 6, czas 30s,

Krok 4

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach, wymieszać z cynamonem.

Krok 5

Do misy wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę i cukier oraz starte jabłko. Wymieszać tylko do połączenia się składników (nie mieszać za długo!). obroty 6, czas 30s,

Krok 6

Formę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 C) Piec przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).

Krok 7

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika ostudzić posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki cukru pudru podgrzać sok z cytryny, następnie wymieszać z cukrem pudrem.