Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 160° C.
Krok 2
Przygotuj masę makową. Mak zalej 3 krotną ilością zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedź na bardzo drobnym sicie, odciśnij nadmiar wody. Miel w maszynce do mielenia najlepiej 3 krotnie.
Krok 3
W misie Companion z założonym nożem do wyrabiania rozpuść masło w 130° C przy prędkości 5 przez 3 minuty. Dorzuć bakalie i duś w ciepłym maśle przez 5 minut. Dodaj zmielony mak, miód i skórkę z pomarańczy. Mieszaj przez około 5 minut, po czym wyłącz opcję podgrzewania i miksuj masę z dodatkiem kaszy manny, soku z cytryny i spirytusu. Przełóż do miski.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 130
prędkość: 5
czas: 13
Krok 4
Oddziel żółtka od białek i ubij żółtka w misie Companion z założoną ubijaczką na prędkości 7 przez około 10 minut do uzyskania puszystej masy, po czym ostrożnie połącz przy pomocy szpatułki z makiem. Umyj i osusz dokładnie Companion oraz wkładkę do ubijania. Następnie ubij białka na prędkości 7 przez około 10 minut ze szczyptą soli i również połącz je z masą
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 20
Krok 5
Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój na cienkie, równe plastry. Przetrzymuj je w wodzie z odrobiną soku z cytryny aby nie ściemniały.
Krok 6
W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę z 1/3 ilości jabłek. Wylej 1/3 masy makowej, znów ułóż jabłka, wlej kolejną część masy i znów jabłka, na koniec przykrywając pozostałym makiem. Piecz w 160° C przez 50 minut. Upieczony makowiec powinien mieć galaretowatą konsystencję. Ostudź go a następnie chłódź w lodówce.
Krok 7
W międzyczasie przygotuj masę kajmakową. Puszkę ze skondensowanym mlekiem włóż do wrzącej wody tak, aby była dokładnie przykryta i gotuj przez 3 godziny na średnim ogniu, pilnując aby puszka przez cały czas była zanurzona w wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie otwórz puszkę i wydobądź masę kajmakową.
Krok 8
Podawaj polany masą kajmakową i przybrany ulubionymi bakaliami.