przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Makowiec japoński

recipe time 120 min
recipe portion 24 porcji

500 g MAK

180 ml POLSKI MIÓD

100 g MASŁO

200 g SUSZONA ŻURAWINA

100 g uprażone orzechy laskowe

100 g uprażone migdały w skórce

100 g SUSZONE ŚLIWKI

1 porcja SKÓRKA Z 2 POMARAŃCZY

9 łyżka KASZA MANNA

7 szt. JAJKA

1 porcja SOK Z 1 CYTRYNY

30 ml SPIRYTUS

1 łyżeczka SÓL

3 szt. JABŁKA

1 puszka SŁODZONE MLEKO SKONDENSOWANE

1 trochę ULUBIONE BAKALIE (DO DEKORACJI)


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 160° C.

Krok 2

Przygotuj masę makową. Mak zalej 3 krotną ilością zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedź na bardzo drobnym sicie, odciśnij nadmiar wody. Miel w maszynce do mielenia najlepiej 3 krotnie.

Krok 3

W misie Companion z założonym nożem do wyrabiania rozpuść masło w 130° C przy prędkości 5 przez 3 minuty. Dorzuć bakalie i duś w ciepłym maśle przez 5 minut. Dodaj zmielony mak, miód i skórkę z pomarańczy. Mieszaj przez około 5 minut, po czym wyłącz opcję podgrzewania i miksuj masę z dodatkiem kaszy manny, soku z cytryny i spirytusu. Przełóż do miski.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 130

prędkość: 5

czas: 13

Krok 4

Oddziel żółtka od białek i ubij żółtka w misie Companion z założoną ubijaczką na prędkości 7 przez około 10 minut do uzyskania puszystej masy, po czym ostrożnie połącz przy pomocy szpatułki z makiem. Umyj i osusz dokładnie Companion oraz wkładkę do ubijania. Następnie ubij białka na prędkości 7 przez około 10 minut ze szczyptą soli i również połącz je z masą

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 20

Krok 5

Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i pokrój na cienkie, równe plastry. Przetrzymuj je w wodzie z odrobiną soku z cytryny aby nie ściemniały.

Krok 6

W tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warstwę z 1/3 ilości jabłek. Wylej 1/3 masy makowej, znów ułóż jabłka, wlej kolejną część masy i znów jabłka, na koniec przykrywając pozostałym makiem. Piecz w 160° C przez 50 minut. Upieczony makowiec powinien mieć galaretowatą konsystencję. Ostudź go a następnie chłódź w lodówce.

Krok 7

W międzyczasie przygotuj masę kajmakową. Puszkę ze skondensowanym mlekiem włóż do wrzącej wody tak, aby była dokładnie przykryta i gotuj przez 3 godziny na średnim ogniu, pilnując aby puszka przez cały czas była zanurzona w wodzie. Po ostudzeniu w zimnej wodzie otwórz puszkę i wydobądź masę kajmakową.

Krok 8

Podawaj polany masą kajmakową i przybrany ulubionymi bakaliami.