przepisy
Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

600 g mąki pszennej

150 ml mleka

130 g roztopionego i ostudzonego masła

5 szt. ŻÓŁTEK

45 g świeżych drożdży

6 łyżka CUKIER

1,5 łyżka OLEJ

1,5 łyżka SPIRYTUSU

2 łyżeczka CUKRU WANILIOWEGO

1 szt. masa makowa z puszki


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy CC z nożem do ciasta wkładamy mleko, drożdże, masło, cukier, 2 łyżki mąki. obroty 5, temp.50C, czas 10 min

Krok 2

Dodajemy pozostałe składniki. Pastry P1.

Krok 3

Jak ciasto wyrośnie wyjmujemy je z misy na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkowujemy nakładamy masę makową i zwijamy. Makowiec przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia i rolujemy w forme tuby dwukrotnie, pozostawiając 1cm luzu między ciastem, a papierem . Końce papieru pozostawić otwarte.

Krok 4

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 minut w temperaturze 190°C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia. Polukrować lub polać czekolada.