przepisy

200 ml MLEKO

250 ml śmietanki 30%

250 g łuskanych orzechów laskowych

2 szt. ŻÓŁTKA

1 szczypta soli morskiej


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Orzechy laskowe umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C i pieczemy około 10 minut, aż orzechy się lekko zarumienią i skórki na nich zaczną lekko pękać. Orzechy studzimy, obieramy z opieczonych skórek i umieszczamy w misie urządzenia z ostrzem do kruszenia, wkładamy koszyczek do gotowania na parze.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 30

prędkość: 7

czas: 1

Krok 2

Gdy orzechy zmielą się na pył przestawiamy prędkość na 12 i ustawiamy na 1,30- miksujemy. Dodajemy szczyptę soli i na prędkości 12 miksujemy jeszcze 30 sekund.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 12

czas: 2

Krok 3

W misie z mieszadłem umieszczamy mleko, śmietankę, cukier oraz żółtka. Do masy dodajemy przygotowane masło orzechowe i miksujemy jeszcze przez 30 sekund. Masę wkładamy do zamrażarki na około 3 godziny.

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 80

prędkość: 7

czas: 6

Krok 4

Zamrożoną masę kroimy, umieszczamy w misie urządzenia z ostrzem tnącym, dzięki temu lody będą miały kremową konsystencję.

program: manualny

akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia

temperatura: 0

prędkość: 7

czas: 30