Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Orzechy laskowe umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C i pieczemy około 10 minut, aż orzechy się lekko zarumienią i skórki na nich zaczną lekko pękać. Orzechy studzimy, obieramy z opieczonych skórek i umieszczamy w misie urządzenia z ostrzem do kruszenia, wkładamy koszyczek do gotowania na parze.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 30
prędkość: 7
czas: 1
Krok 2
Gdy orzechy zmielą się na pył przestawiamy prędkość na 12 i ustawiamy na 1,30- miksujemy. Dodajemy szczyptę soli i na prędkości 12 miksujemy jeszcze 30 sekund.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 12
czas: 2
Krok 3
W misie z mieszadłem umieszczamy mleko, śmietankę, cukier oraz żółtka. Do masy dodajemy przygotowane masło orzechowe i miksujemy jeszcze przez 30 sekund. Masę wkładamy do zamrażarki na około 3 godziny.
program: manualny
akcesoria: Trzepaczka
temperatura: 80
prędkość: 7
czas: 6
Krok 4
Zamrożoną masę kroimy, umieszczamy w misie urządzenia z ostrzem tnącym, dzięki temu lody będą miały kremową konsystencję.
program: manualny
akcesoria: Ostrze do wyrabiania / kruszenia
temperatura: 0
prędkość: 7
czas: 30