przepisy
Tefal i-Companion

Tefal i-Companion

Tefal Companion XL

Tefal Companion XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Leczo z kiełbasą, cukinią i pieczarkami

recipe time 40 min
recipe portion 4 porcje

300 g CUKINIA

2 laska KIEŁBASA

2 szt. CZERWONA CEBULA

2 szt. PAPRYKA CZERWONA

100 g PIECZARKI

2 ząbek CZOSNEK

400 g KROJONE POMIDORY Z PUSZKI

2 łyżeczka KONCENTRAT POMIDOROWY

250 ml WODA

1 łyżeczka suszone oregano

1 łyżeczka SÓL, CZARNY PIEPRZ

1 łyżeczka BRĄZOWY CUKIER

2 łyżka OLEJ


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Do misy Tefal Companion wkładam mieszadło, dodaję olej, pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojoną na pasterki kiełbasę. Wybieram program duszenie P1 i smażę przez kilka minut do zrumienienia się składników. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieczarki posiekane w półtalarki. Smażę jeszcze chwilę przez duszenie P1 ok. 2-3 minuty.

program: Wolne gotowanie - Podsmażanie (P1)

Krok 2

W między czasie paprykę pozbawiam gniazd nasiennych, kroję wzdłuż na paski, a następnie w kostkę. Cukinię obcinam na końcówkach i wraz z pestkami kroję w podobnej wielkości kostkę. Pomidory sparzam, pozbawiam skórki i również kroję w kostkę. Wszystkie warzywa dorzucam do pozostałych składników, dodaję koncentrat pomidorowy, szklankę wody oraz przyprawy do smaku. W kolejnym kroku wybieram program duszenie P3 na ok. 15 minut. Czas należy kontrolować, aby warzywa były miękkie, ale się nie rozpadały. Na koniec w zależności od tego jak będzie gęsty sos można dodać więcej wody lub odparować jej nadmiar. Leczo przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki, serwuję z kromką dobrego pieczywa.

program: Wolne gotowanie - Risotto (P3)