Skorzystaj z przepisu
w aplikacji Companion
Krok 1
Jeśli kapusta jest kwaśna to przed gotowaniem przepłucz ją w wodzie a następnie dokładnie odciśnij.
Krok 2
Do misy z mieszadłem dodaj 500 ml wody i 400 g kapusty kiszonej, 2 listki laurowe oraz trzy ziarna ziela angielskiego. Obroty 1, temp. 100 C, czas 40 min,
Krok 3
Z misy usuń listki oraz ziele angielskie, następnie załóż koszyczek i odcedź kapustę. Wyjmij mieszadło i załóż nóż ultrablade. Obroty 11, czas 20 s,
Krok 4
Przełóż kapustę do miski . 240 gramów makaronu ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Makaron odlej, przykryj przykrywką i odstaw. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w kostkę.
Krok 5
Do misy z mieszadłem dodaj 10 łyżek oleju i cebulę. Wolne gotowanie P1, czas 10 min,
Krok 6
Dodaj do misy 200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę. Wolne gotowanie P1, czas 15 min,
Krok 7
Dodaj do misy ugotowaną wcześniej kapustę. Wolne gotowanie P2, czas 15 min,
Krok 8
Cały ugotowany makaron wymieszaj dokładnie ze składnikami z misy. Dodaj jeszcze po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu oraz szczyptę kminku mielonego. Raz jeszcze wszystko wymieszaj, w razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu. W razie potrzeby możesz też dolać więcej oleju.