przepisy

Lasagne z naleśników, dla leniwych

recipe time 45 min
recipe portion 3 porcje

170 g MĄKA PSZENNA

165 ml MLEKO

165 ml WODA

3 szt. JAJKA

3 łyżka ROZTOPIONE MASŁO

0,5 łyżeczka SÓL

250 ml MLEKO

2 łyżka MASŁO

2 łyżka MĄKA PSZENNA

1 łyżeczka SOK Z CYTRYNY

2 szczypyta GAŁKA MUSZKATOŁOWA

2 szczypyta biały pieprz

6 plaster GOTOWANA LUB WĘDZONA SZYNKA

200 g ser żółty


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

Przygotowanie naleśników: Do misy miksera zakładamy trzepaczkę. Dodajemy - 1 szklanka mąki pszennej - 2/3 szklanki zimnego mleka - 2/3 szklanki zimnej wody - 3 jajka rozm.M - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli. Ustawiamy obroty:10 czas: 1 minuta

program: manualny

akcesoria: Trzepaczka

temperatura: 0

prędkość: 10

czas: 1

Krok 2

Patelnię (o średnicy 26 cm) dobrze rozgrzewamy. Wylewamy odmierzoną porcję ciasta i smażymy cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu.

Krok 3

Przygotowanie beszamelu: W misie miksera zakładamy trzepaczkę, wlewamy pozostałe mleko (250ml) i dodajemy mąkę (2 łyżki). Ustawiamy prędkość: 7 czas: 1 minuta. Następnie dodajemy masło (2 łyżki) i sok z cytryny. Ustawiamy program Sauce P1 (czas: 8 minut, prędkość: 4, temperatura: 90C). Pod koniec doprawiamy białym pieprzem i gałką muszkatołową.

program: Sosy

Krok 4

Przygotowanie zapiekanki: Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 2 łyżki beszamelu. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki. Środek naleśnika smarujemy 1 łyżką beszamelu, następnie układamy wędlinę (większe plastry przekrój na pół a nawet na cztery części), trochę sera żółtego, ponownie wędlinę i trochę sera żółtego (warstwy: naleśnik-beszamel-szynka-ser-szynka-ser). Naleśnika składamy jak sakiewkę i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z kolejnymi naleśnikami robimy tak samo. Umieszczamy warstwowo gotowe sakiewki, pomiędzy warstwami rozsmarowujemy beszamel i sypiemy startym serem. Na wierzch naszej lasagne z naleśników wykładamy pozostały beszamel i sypiemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30 minut, do rozpuszczenia się sera i nabrania złotego koloru.