Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion Touch XL

Tefal i-Companion XL

Tefal i-Companion XL

Lasagne mięsno-grzybowe w boczku

recipe time 70 min
recipe portion 8 porcji
Pobierz aplikację

Skorzystaj z przepisu

w aplikacji Companion

7 szt. płatów makaronu do lasagne

200 g boczku wędzonego, pokrojonego w cienkie plasterki

150 g startej mozzarelli

250 g mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego)

200 g pieczarek pokrojonych w plasterki

250 ml passaty pomidorowej lub mogą być też krojone z puszki

4 szt. ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1/2 szt. cebuli, pokrojonej w kostkę

1 szt. marchewka pokrojona w drobną kostkę

1 szt. gałązka selera naciowego pokrojonego w kostkę

100 ml bulionu drobiowego

100 ml wytrawnego czerwonego wina

3 łyżka oleju

1 szczypyta cukier, sól i pieprz do smaku

1 szt. po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, oregano i tymianku

50 g MASŁA

50 g MĄKI

400 ml mleka

1 szczypyta sól,pieprz i szczypta gałki muszkatołowej do smaku


Wpisz numer telefonu lub adres e-mail
Anuluj

Krok 1

W dużej patelni rozgrzej trochę oleju, włóż cebulę, marchewkę i selera. Smaż około 3-5 minut, aż zaczną się rumienić, wtedy dodaj czosnek, wymieszaj i podsmażaj kolejną minutę. Dodaj pieczarki, smaż kolejne 5 minut, wlej wino i gotuj, aż odparuje jego połowa. Dodaj do patelni mielone mięso i wlej bulion. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż całość na średnim ogniu, rozdrabniając mięso, przez około 10 minut. Wmieszaj passatę lub pomidory, wsyp zioła i dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku. Gotuj na małym ogniu kolejne 15-20 minut aż sos zgęstnieje, dopraw jeżeli to konieczne i odstaw.

Krok 2

Do misy wyposażonej w trzepaczkę umieść mąkę i mleko, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wymieszaj przy prędkości 7 przez 1 minutę. Następnie dodaj masło i uruchom program sauce przy prędkości 4, temp. 90 oC na 8 minut.

Krok 3

Wyłóż keksówkę boczkiem z każdej strony (jak na zdjęciu) i ustaw piekarnik na 180 oC. Na dno wyłóż płat lasagne, dokładając kawałki następnego tak by cała powierzchnia była zakryta, na makaron wyłóż 1/3 beszamelu, posyp 1/3 mozzarelli i 1/2 sosu bolognese i ponownie na niego makaron itd. do wykończenia składników i kończąc na mozzarelli. Zawiń boczek na wierzch zapiekanki (jak na zdjęciu) i włóż do piekarnika. Piecz przez ok.45 minut, do ładnego zarumienienia. po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, następnie wyjmij z keksówki i podawaj.